dobanda de interventie cu 0,75%, un pas ceva mai agresiv decat cel facut luna trecuta, cand micsorarea operata a fost de numai 0,5%. Decizia BNR a fost generata de faptul ca preturile de consum pe primele sase luni ale anului au avansat cu 3,7%, cu doua puncte procentuale sub estimarile guvernamentale. „Inflatia a scazut pana la un minim record de 12,0%, an-la-an, la jumatatea anului, alimentand optimismul ca 2004 poate deveni primul an de inflatie scrisa cu o singura cifra”, apreciaza analistul economic Radu Limpede, precizand ca BNR a raspuns atat tendintei clare de dezinflatie, cat si asteptarilor pietei. Daca pentru luna iunie scaderea dobanzii de interventie a BNR nu a avut decat un efect minor, o reducere de maximum 0,5 procente a dobanzilor acordate de banci la depozitele in lei, si nici aceasta operata de toate bancile, pentru lunile urmatoare analistii economici sunt ceva mai optimisti, sperand insa ca scaderea sa fie operata nu la nivelul depozitelor bancare, ci la nivelul ecartului bancar, diferenta dintre dobanzile percepute de banci la credite si la depozite.In sprijinul acestei asteptari, analistii financiari aduc din nou la lumina tintele de inflatie. Datorita diferentei dintre dobanda BNR, de 20%, si inflatia asteptata pentru vara viitoare, de aproximativ 8%, bancile comerciale ar putea fi stimulate sa-si reduca ecartul, deja criticat de rapoartele institutiilor din Uniunea Europeana ca fiind mult prea ridicat. Ipoteza ieftinirii creditului in lei este cu atat mai verosimila cu cat Rezervele Federale americane au operat pentru prima data in ultimii patru ani o majorare de dobanda, iar cateva banci romanesti au operat deja modificari in sus ale dobanzilor la creditele in valuta. Momentan, majorarile nu depasesc 1%. O serie de banci au incercat deja sa vina in intampinarea deciziei BNR printr-o usoara scadere a dobanzilor la creditele in lei. Din pacate insa, este vorba in majoritatea cazurilor de dobanzi mai mici la noile tipuri de credite in lei nu si la cele vechi. Cu toate acestea, bancherii sunt de parere ca modificarea operata de BNR este inca modesta, iar dobanzile la creditul in lei nu pot sa scada foarte mult, aproximativ unu-doua procente. BNR a atras atentia ca va continua sa mentina o conduita prudenta pentru a asigura echilibrele macroeconomice.

Tendinte monetare
· Pe parcursul anului 2003, BNR a operat trei majorari succesive ale dobanzii de interventie, pentru a calma explozia nesustenabila a creditului de retail din anul precedent.
· Tendinta de dezinflatie a devenit din ce in ce mai clara, fapt care imprima si un trend descrescator al dobanzilor bancare, trend care a inceput luna trecuta si va continua in urmatoarele luni.
· Majorarea dobanzii FED a avut ecou si in Romania la nivelul dobanzilor percepute de banci la creditele in valuta, atat in euro, cat si in dolari.