Covaxin, vaccinul dezvoltat de Bharat Biotech, cu sediul la Hyderabad, în colaborare cu Consiliul Indian de Cercetare Medicală (ICMR), se află printre numeroşii candidaţi la un vaccin anti-COVID aflaţi în diferite faze ale studiilor clinice la om în întreaga lume, conform agerpres.ro

Un grup de experţi din cadrul Drugs Controller General of India (DCGI) a recomandat intrarea Covaxin în faza a treia a studiilor clinice, după evaluarea datelor din primele două faze şi a unui studiu pe animale, a informat un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare.

Va fi efectuată testarea pe mii de persoane în cadrul studiilor din faza a treia

Cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, India este una dintre ţările cele mai afectate de COVID-19, fiind depăşită ca număr de contagieri doar de Statele Unite, cu 8 milioane de cazuri.

Deşi numărul de cazuri noi de COVID-19 cunoaşte un trend descendent în India, ţara a raportat peste 50.000 de contagieri noi şi peste 600 de decese zilnic în cursul lunii octombrie.

De asemenea, mulţi se tem că numărul de contaminări va creşte în timpul perioadei de vârf a sezonului de festivaluri din lunile octombrie şi noiembrie.

Ministrul indian al Sănătăţii, Harsh Vardhan, a declarat că guvernul se aşteaptă ca unul sau mai multe vaccinuri să fie gata până la începutul anului 2021 şi lucrează la planuri pentru distribuirea acestora.

India dezvoltă un nou test rapid pentru COVID

O echipă de cercetători din India a dezvoltat un test rapid, fiabil şi ieftin pentru COVID-19. Acest test permite detectarea noului coronavirus cu ajutorul unei benzi de hârtie reactivă şi va fi în curând disponibil în India, în încercarea de a contribui la limitarea epidemiei de COVID-19.

Testul va purta numele de „Feluda”, după numele unui personaj popular de film – un detectiv creat de cineastul Satyajit Ray (1921-1992) , fiind totodată un acronim ştiinţific (FNCAS9 Editor-Limited Uniform Detection Assay).

Testul dezvoltat în India utilizează tehnica „foarfecelor moleculare” CRISPR-Cas9, create de două cercetătoare în genetică, franţuzoaica Emmanuelle Charpentier şi americanca Jennifer Doudna, care au fost recompensate la începutul lunii octombrie cu premiul Nobel pentru chimie.

Acest kit, care funcţionează pe baza prelevărilor realizate prin tamponare nazală, se aseamănă cu un test de sarcină la domiciliu, datorită benzii sale de hârtie reactivă pe care apar două linii colorate dacă rezultatul este pozitiv, iar rezultatele sunt furnizate în decurs de o oră.

„Acest test nu necesită niciun echipament sofisticat sau mână de lucru înalt calificată”, a explicat unul dintre inventatorii săi, Souvik Maiti, cercetător la Institutul de genomică şi biologie integrată (IGIB) din cadrul Consiliului de cercetări ştiinţifice şi industriale din New Delhi, scrie Agerpres.

„Numeroase zone izolate din India nu deţin niciun laborator sofisticat. Testul va fi mult mai uşor de utilizat acolo, va avea un grad de penetrare în teritoriu mult mai mare”, a adăugat specialistul indian.