Crematoriile din capitala Indiei sunt copleșite de valul uriaș de decese și nu mai au spațiu pentru a incinera cadavrele, recurgând la ruguri funerare improvizate, în parcări, parcuri sau pe alte terenuri libere, relatează BBC.

Personalul lucrează non-stop, în timp ce parcurile și alte spații libere sunt, de asemenea, utilizate pentru incinerări. Familiile au trebuit să aștepte ore în șir pentru a li se permite să-și incinereze morții.

Am pierdut numărul deceselor

La crematoriul Sarai Kale Khan au fost construite cel puțin 27 de noi ruguri și alte zeci sunt adăugați într-un parc din apropiere. Oficialii caută, de asemenea, spațiu suplimentar în apropierea albiei râului Yamuna. Autoritățile din New Delhi au tăiat copaci din parcurile orașului pentru a fi construite ruguri funerare. De asemenea, rudelor morților li s-a cerut să ajute la incinerări prin îngrămădirea lemnului și asistarea în alte ritualuri.

„Am pierdut numărul”’, a afirmat Sanjay, un preot care oficiază slujba unui decedat de COVID-19 într-un crematoriu din New Delhi şi unde, din lipsă de spaţiu, ceremoniile funerare s-au extins până la parcarea adiacentă, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Începem la răsăritul soarelui şi incinerările continuă după miezul nopţii”, a declarat el pentru AFP, privind la flăcări şi grămezi de cenuşă fumegânde care, nu cu mult timp în urmă, erau fiinţe umane ucise de COVID-19.

Sirenele ambulanțelor care transportă decedați continuă să sune

Locuitorii clădirilor din apropierea crematoriului resimt mirosul corpurilor carbonizate şi asistă la drama familiilor îndurerate.

Spitalele indiene şi personalul lor sunt greu încercate de acest al doilea val devastator al epidemiei de coronavirus. Oamenii mor în pragul spitalelor sau în casele lor din lipsă de paturi, medicamente şi oxigen.

Multe crematorii şi cimitire susţin că bilanţul oficial de decese cauzate de virus este departe de realitate, având în vedere numărul mare de trupuri. În ultimele trei zile, crematoriul din Seemapuri din nord-estul Delhi a organizat peste 100 de înmormântări pe zi şi acum nu mai dispune de spaţiu.

Mai multe țări și-au anunțat intenția, în ultimele zile, de a ajuta India, țară în care al doilea val al pandemiei de coronavirus a adus sistemul medical în colaps. Marți dimineață, 27 aprilie, ajutoarele au început să vină.