CNPP a scos la concurs 1.000 de posturi vacante

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a propus prelungirea cu un an de zile a ocupării prin concurs a 1.000 de posturi vacante (suplimentare) din cadrul caselor județe de pensii din România pentru a se putea realiza jalonul din PNRR privind recalcularea tuturor dosarelor de pensii. În contextul reevaluării rapide a peste cinci milioane de dosare de pensii din România, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG), s-a decis să se facă suplimentarea personalului caselor județene de pensii din România până la data de 31 august 2024.

Vă reamintim că ocuparea posturilor vacante se va face conform prevederilor din OUG 90/2021, adică prin concurs, organizat în trei etape, respectiv selecţia dosarelor de înscriere, proba scrisă (care constă în rezolvarea unui test grilă) și un interviu.

Atenție! OUG se va aplica numai după ce va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Recalcularea pensiilor constă în:

determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor existente în arhiva electronică, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare;

emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari;

recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor, prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari;

Lipsa forţei de muncă este un obstacol în activitatea angajatorilor

Vă amintim că, vineri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că țara noastră se confruntă cu deficitul de forță de muncă bine calificată, lipsa forţei de muncă fiind un obstacol în activitatea multor angajatori, penuria de angajați calificați limitând producţia şi furnizarea de servicii în mai multe sectoare ale economiei.

„M-am întâlnit astăzi cu reprezentanții Camerei de Comerț Americane în România (AmCham), organism care reunește 540 de membri, companii care numără peste 250.000 de angajați. Dacă în urmă cu câțiva ani problemele cele mai importante ale mediului de afaceri erau legate de fiscalitate, de această dată deficitul de forță de muncă bine calificată este realitatea momentului. Suntem conștienți că lipsa forţei de muncă este un obstacol în activitatea multor angajatori, penuria de angajați calificați limitând producţia şi furnizarea de servicii în mai multe sectoare ale economiei.

Tocmai de aceea politicile de formare și de ocupare ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) trebuie să joace un rol activ de diminuare a acestui fenomen pentru a răspunde în acest fel transformărilor și provocărilor de pe piața muncii. Vizăm realizarea de proiecte și programe care să fie cât mai adecvate nevoilor angajatorilor și suntem deschiși la dialog pentru a găsi împreună cele mai bune soluții.

Doresc să instituționalizăm acest tip de dialog care să ducă la măsuri prin care angajații să devină cât mai competitivi, iar companiile să devină cât mai puternice și să aducă plus valoare. Îmi doresc ca, printr-un efort comun, să facem cât mai atractivă piața forței de muncă din România atât pentru cei care se află în țară, cât și pentru cei din afara granițelor, să stimulăm investițiile și să contribuim, astfel, la dezvoltarea sustenabilă a economiei românești”, a scris ea pe contul ei de Facebook.