PSD a anunţat, luni, că cei cinci parlamentari care au lipsit de la dezbaterea moţiunii de cenzură vor fi excluşi în prima şedinţă a Consiliului Politic Naţional. Au lipsit de la şedinţa de luni senatoarele Paţurcă Roxana Natalia şi Carmen Dan, dar şi deputaţii Cătălin Rădulescu, Adrian Tudor şi Dan Ciocan.

Anunțul PSD

”Parlamentarii PSD au fost prezenţi în sală, mai puţin 5 dintre ei care, în loc să-şi facă datoria faţă de români, au ales trădarea. În prima şedinţă a Consiliului Politic Naţional aceştia vor fi excluşi. Reconstrucţia PSD nu se poate face cu trădători şi oportunişti”, a transmis, luni, PSD, printr-un comunicat de presă.

Doi senatori şi trei deputaţi din partea PSD au lipsit, luni, de la şedinţa în care urma să fie dezbătută şi votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Nu au fost în sală din partea PSD senatoarele Paţurcă Roxana Natalia şi Carmen Dan, dar nici deputaţii Cătălin Rădulescu, Adrian Tudor şi Dan Ciocan. Fostul ministru de Interne Carmen Dan, senator PSD, a anunţat că nu va putea fi prezentă luni în Parlament, la dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură, pentru că mama sa este bolnavă de COVID-19, iar ea este în autoizolare, deşi testul său a fost negativ.

Au lipsit, de asemenea, doi dintre parlamentarii afiliaţi grupurilor parlamentare ale PSD. Şedinţa în care urma să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvormum, fiind prezenţi doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care era nevoie de 233.

Ce a transmis Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vrea să treacă la excluderea din partid a celor care l-au boicotat și au absentat la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. El a spus că va propune Comitetului Politic Național al partidului excluderea din formațiune a senatoarei Carmen Dan și a deputaților Adrian Todor și Cătălin Rădulescu. Motivul? Aceștia au decis să abseteze de la ședința în care ar trebui dezbătută și votată moțiunea de cenzură.

Ședința Parlamentului pentru dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură a fost amânată cu o oră, la solicitarea PSD, din lipsă de cvorum.

„Care colegi? Cei trei îmbolnăviți? Todor, Rădulescu și Carmen Dan. Dacă tot forțăm așa lucrurile, am să propun Comitetului Politic Național excluderea celor trei foști colegi ai mei”, a declarat Ciolacu.

Întrebat dacă va propune excluderea celor trei chiar dacă ei au dovezi că au lipsit din motive medicale, Ciolacu a refuzat să dea un răspuns și a plecat din fața reporterilor.

„Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban. În oricare alte condiții, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aș fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puțin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament.

Altfel spus, în aceeași zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar că legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!”, a anunțat Carmen Dan pe Facebook.

Trebuie amintit că fostul ministru Carmen Dan este considerată o apropiată de Liviu Dragnea. Ea a fost promovată în politica mare de către Liviu Dragnea, dar după condamnarea acestuia din urmă, premierul de atunci, Viorica Dăncilă a îndepărtat-o din Guvern pe acesta. În plus, Carmen Dan anunța înainte de a părăsi conducerea Ministerului de Interne că îl va vizita pe Liviu Dragnea la închisoare după ce nu va mai face parte din Executive.