Premierul Ludovic Orban vine din nou cu o serie de vești proaste. Acesta a anunțat că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc.

Totodată, Orban a subliniat faptul că în cazul în care acest pelerinaj ar fi organizat, riscul e răspândire a noului coronavirus ar fi extrem de ridicat, iar oamenii în vârstă sunt primii expuși în fața virusul ucigaș.

„Sunt om credincios, care respect biserica, care întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor în general. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că să ne gândim la următorul aspect: foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari.

Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm. Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi”, a spus Orban.

Măsurile de siguranță sunt greu de implementat

În același timp, liderul PNL a mai adăugat că eventualele condiții pentru asigurarea distanțării sociale și pentru protejarea persoanelor sunt extrem de dificil de asigurat, iar acest lucru ar putea pune viața credincioșilor într-un real pericol.

Premierul a mai precizat că este ”convins” de faptul că Biserica Ortodoxă va înțelge decizia luată de Guvern pentru a-i proteja pe români

”După aceea, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a explicat Orban, la sediul PNL.

Declarațiile premierului survin în contextul în care, pe 26 octombrie, credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.