La începutului noului an școlar, în Ungaria s-a format un consens social larg, independent de preferințele de partid, în privința redeschiderii școlilor și a asigurării manualelor școlare gratuite, rezultă din ultimul sondaj reprezentativ efectuat de Institutul Nézőpont.

Potrivit sondajului, un asemenea consens social, fără contraopinii, nu s-a mai creat în societatea ungară nici măcar în ceea ce privește respingerea migrației. Astfel, 78% din cetățenii ungari sunt de acord cu redeschiderea școlilor, potrivit sondajului realizat de Institutul Nézőpont, la solicitarea ziarului ungar ”Magyar Nemzet”.

Acest procent este o confirmare puternică a demersurilor Guvernului, deoarece în chestiuni similare este indispensabil consensul societății, nu numai din punctul de vedere al adoptării deciziilor, dar și al executării acestora. 85% din simpatizanții partidelor de guvernământ și 70% din adepții partidelor de stânga au considerat că este ”o decizie bună” faptul că ”pe 1 septembrie învățământul continuă deocamdată în mod tradițional, în școli, și nu prin sistem digital”.

Aproape un sfert sunt contra

Dintre respondenți doar 24% au avut o părere contrară. În analiza institutului se mai arată că chiar și oamenii care văd altfel lumea în multe privințe sunt de acord cu decizia Guvernului, iar acest consens se poate spune că este general și sub aspect demografic.

Mai puțin sunt de acord cu redeschiderea școlilor părinții care dispun de o infrastructură digitală corespunzătoare, precum și persoanele cu vârsta sub 30 de ani, care își mai aduc aminte de băncile școlilor, însă și în aceste grupuri majoritatea covârșitoare – 60-70% – sprijină decizia Guvernului.

Consensul social este și mai mare în ceea ce privește programul pentru asigurarea manualelor școlare gratuite, program care a fost construit pas cu pas de Guvernul Orbán. 95% din cetățenii ungari consideră că este o decizie bună că din septembrie fiecare elev beneficiază de manuale școlare gratuite, și doar 4% cred contrariul.

În această chestiune chiar și simpatizanții opoziției de stânga au susținut, într-un procent de 89%, decizia Guvernului, ceea ce arată că cetățenii ungari nu sunt preocupați de criticile stângii, precizează Institutul Nézőpont, notează Magyar Namzet.