Ungaria este din nou atenționată de UE. Comisia Europeană a avertizat guvernul de la Budapesta după ce acesta a decis să închidă din nou granițele ţării din cauza pandemiei. Semnalul tras de oficialii europeni este în legătură cu orice discriminare bazată pe naţionalitate. În plus, aceștia au făcut apel la importanţa ‘integrităţii Spaţiului Schengen’, relatează AFP.

Un prim semnal a fost transmis de comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders care a anunţat pe Twitter că a trimis o scrisoare în acest sens guvernului lui Viktor Orban.

Ungaria prevede excepţii de la interdicţia de acces pe teritoriul său în special pentru cetăţenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puţin de cinci zile.

„Astăzi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson şi cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar în care reamintim importanţa (păstrării) integrităţii Spaţiului Schengen şi aplicării de măsuri la frontiere în mod nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii şi rezidenţii din UE”, a scris pe Twitter Didier Reynders.

„Orice măsură care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineînţeles, retrasă imediat”, a adăugat el. Comisarii ar urma să discute cu autorităţile ungare pentru a obţine „mai multe informaţii”.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, a explicat că „nu este posibil să existe o discriminare pe bază de naţionalitate între cetăţenii europeni.

Comisia a avansat ideea unei mai bune coordonări între cele 27 de ţări din UE şi o armonizare a criteriilor pentru definirea zonelor de risc. În plus, au fost prezentate propuneri în acest sens, iar cele mai importante dintre ele au fost reluate de preşedinţia germană a UE într-un document care urmează să le fie înaintat miercuri ambasadorilor celor 27 de state membre ale Uniunii.