Este dezastru total în India din cauza pandemiei de COVID-19! Numărul total al infectărilor din această ţară se apropie de 20 de milioane.

India, pe podiumul mondial la infectări şi la decese

Luni, autorităţile au raportat în bilanţul zilnic peste 300.000 de noi cazuri de infectare cu COVID-19, pentru a 12-a zi consecutivă, dar şi alte 3.417 de decese provocate de virus.

Mai exact, este vorba despre 368.147 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, care a dus bilanţul total al infectărilor din India la 19,93 de milioane. Numărul total al deceselor a urcat la 218.959 de persoane, indică datele Ministerului indian al Sănătăţii, potrivit agenţiei Reuters.

Potrivit worldometers.info, India se află acum pe locul al doilea la nivel mondial, după SUA, la numărul total de infectări şi pe locul trei, după SUA şi Brazilia, la decese.

Bilanţul real ar fi de 10 ori mai mare?!

Cu toate acestea, datele reale ar putea fi cu mult mai mari! Experţii medicali consideră că bilanţurile reale din India, o ţară cu o populaţie de 1,35 de miliarde de locuitori, ar putea fi de 10 ori mai mari decât statisticile oficiale.

Spitalele funcţionează la capacitate maximă, rezervele de oxigen medical sunt epuizate, iar morgile şi crematoriile au fost copleşite, într-o perioadă în care India se confruntă cu o creştere abruptă a numărului de infectări.

Cel puţin 11 state şi unităţi teritoriale indiene au impus diverse forme de restricţii pentru a încerca să limiteze creşterea infectărilor, însă premierul Narendra Modi ezită să decreteze un lockdown la nivel naţional, din cauza impactului economic al unei astfel de măsuri.

Bhramar Mukherjee, medic epidemiolog la Universitatea Michigan, a scris pe Twitter: “După părerea mea, doar un ordin naţional care să le impună locuitorilor să rămână în locuinţe şi declararea stării de urgenţă medicală vor putea să acopere nevoile generate de actuala criză sanitară.

Numărul cazurilor active este în creştere, nu doar bilanţul zilnic al cazurilor noi. Chiar şi numărul raportat de statele federale este de aproximativ 3,5 milioane de cazuri active.”

Cea mai gravă criză pentru premierul Modi de la începutul mandatului său

Creşterea bruscă a infectărilor cu noul coronavirus reprezintă cea mai gravă criză cu care se confruntă premierul Modi de la preluarea mandatului în anul 2014. Prim-ministrul indian a fost criticat pentru faptul că nu a luat măsuri mai devreme pentru a limita răspândirea virusului şi pentru că a permis mai multor milioane de persoane să participe fără să poarte măşti de protecţie sanitară la festivaluri religioase şi la mitinguri electorale în cinci state indiene în lunile martie şi aprilie.

Un grup de consilieri ştiinţifici, creat de către Guvern, i-a avertizat pe oficialii indieni la începutul lunii martie în legătură cu o nouă variantă mai contagioasă a coronavirusului care se răspândeşte în întreaga ţară, au dezvăluit cinci experţi din acel grup pentru agenţia de presă Reuters, scrie Agerpres.

În pofida avertizării, Guvernul central nu a dorit să impună restricţii majore pentru a opri răspândirea virusului, au dezvăluit patru experţi din acelaşi grup de consilieri.

Opoziţia cere urgent o campanie de vaccinare universală la nivel naţional

Rămâne de văzut în ce fel modul în care guvernul Modi a gestionat această criză ar putea să afecteze viitorul politic al premierului Modi şi al partidului său. Următoarele alegeri generale din India sunt programate pentru anul 2024. Partidul premierului Narendra Modi a fost învins în statul indian Bengalul de Vest, potrivit rezultatelor anunţate duminică, dar a câştigat în statul învecinat Assam.

Lideri ai 13 partide din opoziţie au semnat duminică o scrisoare deschisă prin care i-au cerut prim-ministrului Modi să lanseze imediat o campanie de vaccinare universală la nivel naţional şi să prioritizeze livrările de oxigen medical pentru spitale şi centre medicale.

Doar 9% dintre indieni au primit cel puţin o doză de vaccin

Mai multe state indiene au amânat deschiderea campaniilor locale de vaccinare pentru toţi rezidenţii adulţi începând de duminică, din cauza penuriei de vaccinuri. Ministerul Sănătăţii din India a anunţat că statele indiene dispun în prezent de un stoc de 10 milioane de vaccinuri şi că alte 2 milioane de doze vor sosi în ţară în următoarele trei zile.

În ciuda faptului că este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, India nu deţine suficiente doze pentru ea însăşi – subminând astfel planurile sale de a accelera campania naţională de vaccinare începând de sâmbătă. Până în prezent, doar 9% dintre cei 1,35 miliarde de rezidenţi indieni au fost inoculaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

India întâmpină dificultăţi în a-şi creşte capacitatea de producţie dincolo de pragul de 80 de milioane de doze pe lună din cauza penuriei de materii prime şi a unui incendiu izbucnit la Serum Institute, care produce vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca.

Sursă foto: Dreamstime