Într-un sondaj recent realizat de CURS, românii au fost întrebați câtă încredere au în anumite personalități politice. Se pare că oamenii au cea mai mare încredere în Marcel Ciolacu, PSD și Biserică. La polul opus se află fostul premier, Florin Cîțu. De asemenea, românii au fost întrebați cu cine ar vota la următoarele alegeri, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare.

Potrivit noului sondajului CURS, 79% dintre respondenți sunt de părere că, în România, lucrurile merg într-o direcție greșită.

Românii au fost întrebați și câtă încredere au în anumite personalități politice. În sondaj a reieșit că cea mai mare credibilitate o are Marcel Ciolacu – 27%, urmat de premierul Nicolae Ciucă – 22%. Pe ultimul loc se află fostul premier, Florin Cîțu, cu doar 9%.

Cine ar câștiga la viitoarele alegeri politice?

Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 38% dintre respondenți ar vota cu PSD, 19% cu PNL și 13% cu AUR. Pe ultimul loc se situează PPU-SL.

În topul instituțiilor cu cea mai mare credibilitate în fața românilor, pe primul loc se situează biserica (64%), urmată de armată (63%) și pompieri (61%). Pe ultimul loc în clasament se află Parlamentul României, cu un procent de doar 10%.

De asemenea,  71% dintre români sunt extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente. Totodată, 59% dintre respondenți spun că sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la electricitate, 53% de creșterea prețurilor la gaze și 43% de tulpina Omicron a COVID-19.

Doar 38% dintre românii care au răspuns sondajului sunt îngrijorați de situația politică.

Potrivit sondajului, cel mai important obiectiv al noului Guvern care ar trebui rezolvat cu prioritate este creșterea pensiilor, alocațiilor și salariilor, cred 54% dintre respondenți.

Modul în care s-a realizat sondajul de opinie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1100 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a votanților

Perioada de realizare: 13 – 17 decembrie, 2021