Preşedintele francez Emmanuel Macron a invitat vineri la un ‘spirit de compromis’ cu scopul de a debloca negocierile cu privire la bugetul şi planul de relansare european, în finalul summitului liderilor celor 27 de state membre la Bruxelles.

”Este important ca noi să lucrăm toţi împreună la stabilirea condiţiilor unui acord cât mai repede posibil”, a declarat el, în timp ce bugetul UE pe 2021-2027 pe care se sprijină planul de redresare post-COVID se află în centrul unor negocieri aprige între Parlamentul European şi statele membre.

”Nu mergem în direcţia bună”

Liderii europeni au aprobat în iulie un plan de relansare de 750 de miliarde de euro pentru ieşirea din criza economică provocată de coronavirus. Acest plan se sprijină pe un buget european de 1,074 miliarde de euro pentru 2021-2027, în prezent suspendat din cauza absenţei unei aprobări din partea parlamentarilor europeni.

”Sunt exprimate opinii, ele sunt legitime, eu respect mult Parlamentul European, dar dacă încercarea de a îmbunătăţi acordul ‘istoric’ din iulie ‘slăbeşte acest acord, atunci nu mergem în direcţia bună şi ne asumăm riscuri”, a avertizat Macron.

Şefi de stat şi de guvern s-au întâlnit joi cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, care a comunicat că negocierile ‘sunt în impas’ cu privire la bugetul plurianual, în absenţa unui ‘pas mic’ din partea statelor.

”Este timpul pentru un spirit de compromis între instituţii”

Or, timpul presează, a apreciat Emmanuel Macron: ‘lumea se uită la noi, în special pieţele financiare’. Într-un context economic foarte sumbru şi în faţa celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19, ‘va trebui cel mai probabil să redefinim un răspuns orchestrat’, a remarcat el.

”Este mai degrabă timpul pentru un spirit de compromis între instituţii”, a insistat preşedintele francez.

Deputaţii europeni au votat la mijlocul lunii septembrie pentru a permite Bruxellesului să se împrumute de pe pieţele financiare pentru a finanţa planul de relansare şi a trece la o datorie comună. Această decizie trebuie de acum confirmată de către statele membre şi apoi ratificată de toate parlamentele naţionale.

Eurodeputaţii cer mai mulți bani pentru educaţie şi cercetare

În schimb, eurodeputaţii discută în continuare asupra bugetului plurianual, pe care îl consideră ca bazându-se pe fonduri insuficiente: ei cer 39 miliarde de euro suplimentar pentru programele emblematice ale UE, în educaţie şi cercetare.

Ei solicită de asemenea un calendar restrictiv privind introducerea de noi surse de venituri pentru UE, precum şi un mecanism disuasiv pentru a condiţiona subvenţiile europene de respectarea statului de drept.

În special vizate, Polonia şi Ungaria se opun acestor noi condiţii, refuzând să dea undă verde finanţării pentru planul de relansare şi împiedicând astfel începerea ratificării planului de către parlamentele naţionale.

Foto: INQUAM / Cornel Putan