În schimb, dacă cei care au luat parte la manifestații nu au produs nicio faptă penală, nu riscă să li se încheie contractul de muncă. Cei din Conducerea STB au hotărât că cei care intră sâmbătă înapoi pe traseu nu vor fi cercetați penal, spre deosebire de cei care aleg să descurajeze activitatea colegilor și să distrugă vehiculele de transport în comun.

„Angajații nu vor mai beneficia de siguranța locului de muncă”

„Daca greva va continua, angajații nu vor mai beneficia de siguranța locului de muncă”, a subliniat Adrian Criț, directorul general al STB. Conform unor calcule ale Consiliului de Administrație al STB pierderile bănești din perioada pierdută ale celor trei zile de inactivitate ajunge la 20 milioane de lei.

”Din păcate, bucureşteanul a fost privat de mobilitate, de serviciul de transport public. Bucureşteanul trebuie să poată să călătorească la locul de muncă, la şcoală, la spital, în parcuri, astfel încât să-şi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Aceste pagube produse societăţii vor fi recuperate în instanţă de la cei care au provocat această grevă ilegală.

O evaluare completă o vom avea după ce rapid vom avea un audit economic extern, astfel încât cu transparenţă bucureştenii să ştie cum le sunt cheltuite fondurile şi unde sunt pierderile”, a mai specificat directorul companiei de transport despre importanța serviciilor lor și consecințele grevei actuale.

Cât despre măsurile care trebuie luate în legătură cu pedepsirea protestatarilor, Adrian Criț e de părere că așa cum spune și Regulamentul Intern al serviciului de transport public și de asemenea, fiindcă greva a fost declarată ilegală de către instanță, muncitorii au obligația de a reveni în cel mai scurt timp la posturile lor.

Nicușor Dan sare în ajutorul șoferilor agresați

Totodată, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a pus la dispoziție șoferilor care vor să reia activitatea un număr de telefon pentru a sesiza eventualele conflicte cu cei care au de gând să îi împiedice.

“Am creat un număr unic, 0800 800 868, pentru toţi acei şoferi şi vatmani care vor să iasă la muncă şi sunt împiedicaţi de colegi ai lor şi ameninţaţi de colegi ai lor. Contactul cu acest număr păstrează confidenţialitatea asupra persoanei care sună, dar dăm garanţia că Poliţia intervine imediat ce se semnalează o faptă de agresiune sau intimidare.

Şi vreau, de asemenea, să spun şi să promit ajutor juridic din partea instituţiei Municipalităţii pentru orice persoană care se teme de acţiuni viitoare ale sindicatului – pentru că a fost o adevărată teroare din partea sindicatului majoritar al STB.

Eu sunt convins că sindicatul ăsta îşi trăieşte azi ultimele zile, dar pentru orice persoană care se teme că ar putea să aibă de suferit din cauza sindicatului dau asigurări că va avea sprijin de natură juridică pentru orice fel de acţiune de acum încolo”