Igor Dodon, amenințări la adresa protestatarilor AUR: Nu vom ierta asta niciodată

Într-o emisiune televizată la care fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost invitat, acestuia i s-a adresat o întrebare cu privire la protestul AUR din fața casei sale din Chișinău. Acesta este de părere că membrii care au participat la manifestație merită „să le dăm peste bot” pentru asemenea acțiuni.

Acesta s-a arătat indignat de faptul că protestatarii au venit la casa în care locuiește alături de soție și copii.

„Eu eram ieri la Bălţi. Soţia era acasă şi mi-a trimis un video cu aceşti idioţi care protestau. Acasă am soţie, copii. Dacă vreţi să protestaţi, protestaţi la sediul PSRM sau la Parlament. Ce aveţi voi cu o casă privată? Pentru aşa ceva ar trebui să le dăm peste bot, dar nu vom face asta, probabil, cel puţin la această etapă. Nu vom ierta asta niciodată. Pentru ce să vii acasă şi să strigi despre tatăl cuiva? Dar dacă mâine eu vor aduna Garda Tânără (tineretul socialiştilor) şi mă voi duce acasă la Munteanu? (Valeriu Munteanu, candidat pe lista electorală AUR) care are cinci fete, îi va fi plăcut când voi striga pe acolo? Există linii roşii”, a spus Igor Dodon.

Mai mult decât atât, fostul președinte al Republicii Moldova este de părere că AUR este „o bâtă politică” a Partidului Acţiune şi Solidarite, controlat de președintele Maia Sandu.

„I-au găsit pe aceşti debili şi idioţi care sunt folosiţi ca bâtă politică”, a adăugat fostul președinte.

Investigaţie împotriva lui Igor Dodon

Oamenii legii au demarat o nouă investigație penală pe numele fostului președinte, Igor Dodon, dar și a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Acuzaţiile sunt extrem de grave. Cei doi ar fi pus la cale o schemă frauduloasă din 2008 prin care se importa energie electrică din Ucraina.

Procurorii și-au retras deja ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul, în cadrul unui proces de a avut loc Judecătoria sectorului Ciocana din Chișinău. În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianîi, acum s-au găsit legături ce îl implică și pe oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.

Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc. Dosarul e la Procuratura Generală. Zilele următoare, voi prezenta detalii”, a precizat expertul în energie și fost consilier prezidențial, Sergiu Tofilat, conform anticorupţie.md.

Procuratura Generală încă nu a confirmat această informație. În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

Sergiu Tofilat și Victor Parlicov au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experți, procurorii au deschis o cauză penală.

Prim-vicepremierul Igor Dodon anunța în 2008 un nou „succes remarcabil” în privința prețului de import pentru energia electrică, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Majorarea de preț s-ar fi făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane influente din Moldova și Ucraina.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă.

Sursă foto: Dreamstime