Ies la pensie pe capete! O anumită categorie de români și-au depus dosarele de urgență. Este vorba de judecători și procurori. Intenția retrasă în numai o săptămână a Ministerului Justiției de a introduce o vârstă minimă de a ieși la pensie pentru sistemul judiciar nu a rămas fără urmări. Se dorea să se prevină ieșirea din sistem a judecătorilor și procurorilor care nu au împlinit nici măcar 50 de ani. Potrivit unui răspuns oferit de Consiliul Superior al Magistraturii, în săptămâna de la anunțul ministrului până la renunțarea la idee a fost jale. Și-au cerut ieșirea la pensie de patru ori mai mulți judecători și procurori decât în perioada similară a anului trecut. Răspunsul a fost oferit G4media.

În perioada 31 decembrie 2020 și până în 6 ianuarie 2021, la Consiliul Suprem al Magistraturii au fost depuse mai multe cereri de pensionare. Este vorba de 18 judecători și 8 procurori. Ei  îndeplineau cerințele legii pentru a ieși la pensie. Adică, aveau cel puțin 25 de ani de vechime acumulată în Instanțele și Parchetele din țară.

De patru ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Atunci și-au făcut cereri de pensionare 5 judecători și un procuror.

Cât are pensie un judecător

Perioada 31 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021 coincide cu perioada care s-a scurs de la anunțul ministrului Justiției. El a spus că intenționează să crească vârsta de pensionare pentru cei care activează în sistemul judiciar. Apoi ministrul Justiției a revenit și a anunțat că a renunțat la această idee. El a spus că intenționează să promoveze o altă modificare legislativă. Era vorba de o schimbare care să ducă la anularea posibilității pensionării anticipate după numai 20 de ani vechime în sistemul Judiciar.

Legea în vigoare, prevede că la un judecător sau procuror, o pensie se calculează drept 80% din ultimul venit brut încasat în timpul exercitării profesiei. Asta ar putea însemna, în situațiile în care în venit intră și unele sporuri, o pensie mai mare decât media salariilor pe care magistratul respectiv le-a în timpul exercitării profesiei.

În România sunt peste 450 de judecători și procurori care întrunesc cerința vechimii minime pentru a ieși din profesie, adică la pensie. Totul este de aproximativ 7.000 de judecători și procurori.