Discuțiile dintre eșalonul politic și eșalonurile de vârf ale IDF și Mossad au avut loc săptămâna trecută și au vizat arena navală și activitatea Iranului împotriva navelor deținute de Israel, scrie jpost.com. 

Potrivit unor membri înalți ai Statului Major General și ai Marinei Militare, Israelul și-a epuizat activitatea politică împotriva Iranului și, prin urmare, este necesar un răspuns militar, în urma atacurilor recente ale Iranului împotriva tancului mercer Street.

Potrivit unor surse de rang înalt ale IDF, regimul ayatollahilor nu ar trebui permită atacul asupra tancurilor israeliene, în contextul în care acest lucru ar putea duce la daune grave intereselor israeliene în viitor și ar putea pune în pericol navele civile de pe liniile de transport maritim din întreaga lume.

Totodată, aceștia au susținut în continuare că, potrivit tuturor indicațiilor, negocierile dintre Iran și Occident privind proiectul nuclear ar trebui să se reia în următoarele săptămâni, presupunând că nu vor avea loc modificări în ultimul moment.

O altă problemă, condamnările emise

Pe de altă parte, eșalonul politic a solicitat detensionarea atmosferei în această etapă și soluționarea condamnărilor emise de Marea Britanie și Statele Unite, în contextul în care un răspuns militar ar dăuna efortului politic în curs împotriva Iranului și l-ar putea salva de la criticile viitoare negocierilor asupra proiectului nuclear.

În același timp, surse care cunosc foarte bine discuțiile au declarat marți seară că este posibilă o schimbare a atitudinii eșalonului politic dacă se vor afla nformații noi de informații referitoare la Iran.

Amintim faptul că la data de 31 iulie, mass-media străină a raportat că petrolierul „Strada Mercer” a fost atacat lângă insula Masirah și că doi membri ai echipajului la bord, un cetățean britanic și un român, au fost uciși.

Compania de transport maritim căreia îi aparține petrolierul, „Zodiac Maritime”, este deținută de israelianul Eyal Ofer și se afla în drum spre Emiratele Arabe Unite la momentul producerii incidentului.

Israelul a acuzat Iranul că a atacat nava, iar mai târziu Statele Unite și Marea Britanie au condamnat Iranul și uciderea echipajului.