Ne-am obisnuit sa cautam an de an locul perfect pentru a ne petrece concediul de iarna. Daca în România zapada este tot mai greu de gasit pe pârtii, iar perioada în care se pot practica sporturile de iarna pare tot mai scurta, în maiestuosii Alpi sezonul alb este la el acasa din decembrie pâna, târziu, în martie. În cautarea celor mai bune statiuni destinate schiului, snowboarding-ului sau chiar saniusului, românii au ajuns sa cunoasca foarte bine zone precum Cortina d`Ampezzo, Sestrierre, Kitzbuhel, Innsbruck, Chamonix, Tignes sau Verbier. Pentru a clasifica cele mai bune statiuni de schi din Europa, vestita publicatie Conde Nast Traveller, colega de trust a cunoscutelor Vogue, GQ, Wired, Vanity Fair sau Allure, a realizat clasamentul anual Readers` Choice Award – Best Ski Resorts in Europe.

Pe baza opiniilor sosite de la cititori, jurnalistii Conde Nast Traveller au stabilit ca la Kitzbuhel, în Tirol, sunt îndeplinite cele mai multe dintre cerintele unui iubitor al schiului. Prin urmare, cea mai buna statiune de schi europeana este situata în Austria la circa doua ore de mers de la cel mai apopiat aeroport major, Munchen. Cititorii Conde Nast au apreciat, pe lânga calitatea celor 71 de pârtii cu diferite grade de dificultate, numarul mijloacelor de transport pe cablu, 53, dintre care 10 sunt telecabine si telegondole, iar 26 sunt telescaune. În plus, numarul mare de hoteluri si pensiuni confortabile, restaurantele cu specific austriac si posibilitatile de petrecere a timpului din afara orelor dedicate schiului au contat în aprecierile repondentilor. Pentru cazare, Conde Nast recomanda Schloss Lebenberg, un hotel de cinci stele care asigura o priveliste memorabila atât catre Alpi cât si catre micul orasel aflat la câteva zeci de metri mai jos. Dotat cu toate cele necesare unui hotel de lux, Schloss Lebenberg este clasificat drept „Fabulos” si de utilizatorii Booking.com, ia pretul pentru o nopte de cazare în camera dubla este cuprins între 156 de euro si 340 de euro.

Locul secund în clasamentul celor mai apreciate statiuni de schi din Europa este ocupat de Val d‘Isère. Situata în Valea Tarentaise din Savoia, mica localitate franceza se afla la doar cinci kilometri de granita cu Italia. Considerata de unii drept o statiune prea aglomerata, scumpa si îmbatrânita, Val d‘Isère ramâne paradisul schiorilor experimentati. Cele nu mai putin de 158 de pârtii la care se poate ajunge mai mult sau mai putin usor din orice punct al localitatii sunt deservite de 94 de mijloace de transport pe cablu, iar calitatea zapezii este, de cele mai multe ori, ireprosabila. Ca atu, statiunea franceza ofera o bogata viata de noapte si mijloace îndestulatoare de petrecere a timpului liber. Pentru cei care ajung pentru prima data în Val d‘Isère sunt recomandate hotelurile din centrul statiunii, în special Le Savoie aflat la doar la 300 de metri de instalatiile de schi din Espace Killy. Hotelul de cinci stele ofera un serviciu de transfer privat la pârtiile de schi precum si un centru spa cu doua cazi cu hidromasaj, hamam si piscina interioara. Este clasificat drept „Superb” pe Booking.com.

 

Pe cealalta parte a Alpilor, în faimoasa vale Aosta, se afla o statiune mai putin cunoscuta românilor. La doar 20 de kilometri de Chamonix, localitatea italiana Courmayeur se întinde la picioarele marelui Mont Blanc. Pentru cele 31 de pârtii sunt disponibile 18 mijloace de transport pe cablu, iar peisajele si calitatea serviciilor sunt dintre cele mai bune. Pentru cazare, cititorii Conde Nast recomanda Grand Hotel Royal e Golf, un hotel de cinci stele care, pe lânga spatiile de cazare pretentioase are în dotare o piscina exterioara încalzita care functioneaza si iarna si ofera parcare gratuita si transport catre telecabina care urca spre pârtii. Conform Booking.com, hotelul este „Superb” si are preturi/noapte cuprinse între 178 de euro si 699 de euro.

Pozitia a patra în clasamentul statiunilor de schi din Europa este ocupata de Zermatt. Localitatea elvetiana din cantonul Valais are doar 5.800 de locuitori, însa iarna, numarul turistilor face ca populatia sa se tripleze. La doi pasi de imperialul Matterhorn, Zermatt ofera acces la nu mai putin de 154 de pârtii – cea mai lunga având peste 25 de kilometri – împartite în patru mari arii: Sunnegga, Gornergrat, Klein Matterhorn si Schwarzsee. Pentru a ajunge la acestea sunt disponibile 54 de telecabine, gondole, telescaune si teleschiuri. Este demn de luat în seama faptul ca Zermatt este o localitate în care transportul cu mijloace rutiere clasice nu este permis. Pentru a pastra calitatea aerului municipalitatea asigura doar transportul cu vehicule electrice sau chiar trasuri sau sanii trase de cai. Este de preferat sa lasati masina la Visp sau Brig si sa luati apoi trenul sau… elicopterul. Pentru cazare este recomandat hotelul Firefly Superior care, desi are doar patru stele, este foarte confortabil si se afla la trei minute de telecabina catre Klein Matterhorn si la mica distanta de centru. Preturile pentru o noapte de cazare în plin sezon de schi sunt cuprinse între 552 de euro si 2.300 de euro.

Pentru a cincea treapta a podiumului celor mai bune statiuni de schi din Europa în viziunea Conde Nast revenim în Austria. Mai exact, la Innsbruck. Adevarat hub pentru mai multe zone schiabile, frumoasa capitala a Tirolului este înconjurata de aproximativ 300 de kilometri de pârtii, doar în Nordpark fiind 14 km. De asemenea, pârtiile de pe ghetarul Stubai însumeaza aproape 82 de kilometri. Fiind un oras medieval, Innsbruck este cautat de turisti atât vara cât si iarna, iar asta înseamna ca numarul de hoteluri este suficient pentru toti cei care viziteaza zona. În plus, alte 15 localitati apropiate au spatii de cazare.

În afara de cele cinci destinatii europene de top pentru schiori si snowboard-eri, clasamentul Conde Nast mentioneaza si zone ca Lech Zürs am Alberg (Austria), Cervinia (Italia), St. Moritz (Elvetia), Chamonix–Mont Blanc (Franta) sau St. Anton am Arlberg (Austria). Iar preturile pentru cazare mentionate mai sus sent doar pentru hoteluri foarte pretentioase. Exista, desigur, si hoteluri sau pensiuni cu preturi mult mai usor de înglobat în bugetul alocat pentru vacanta de iarna. Nu va ramâne decât sa alegeti destinatia dorita si sa strigati „pârtieeee”.