Sub haina amagitoare a anunturilor din presa, mare parte din locurile de munca oferite in Anglia si Irlanda exista doar teoretic. Am avut curiozitatea de a telefona la unul dintre anunturile prezente in fiecare zi in paginile de mica publicitate ale ziarelor, care suna cam asa: „Oferte de munca in Anglia si Irlanda. Oportunitatea unei cariere internationale”. O voce masculina m-a informat cu amabilitate ca, in schimbul sumei de 76.000 lei, imi va trimite prin posta un plic cu toate informatiile necesare. A recunoscut insa ca firma lui nu asigura obtinerea unei slujbe, adica nu are o relatie de parteneriat sau un contract incheiat cu o alta firma similara din Marea Britanie. Peste doua zile, am primit plicul. Inauntru, cinci file cu adresele de Internet ale unor firme de recrutare si ale unor lanturi de hoteluri din Anglia si Irlanda. Suplimentar fata de anunt, modele de CV-uri si scrisori de intentie. Majoritatea informatiilor erau completate de mana, cu creionul. Am trimis un CV prin e-mail la sase din acele adrese.
Cunoasterea a doua limbi straine este esentiala
De la una dintre companii am primit raspunsul traditional: „Apreciem faptul ca ne-ati scris, dar momentan nu va putem oferi nici un post in industria hoteliera, intrucat avem candidati mai calificati. Succes mai departe in cariera”. Spre surprinderea mea, de la o alta firma am primit un raspuns mai optimist. Daca, pe langa cunostintele de limba engleza, as mai fi vorbit perfect franceza sau italiana, mi-ar fi oferit un post de receptionera.
Cazurile romanilor care muncesc legal in Marea Britanie sunt rare. Domeniile cu cele mai multe locuri disponibile sunt industria hoteliera si cea a calculatoarelor.
Pentru a obtine o slujba in primul domeniu mentionat, este necesar sa aveti experienta si sa vorbiti bine doua limbi straine, dintre care una sa fie engleza. Atentie: daca vorbiti prea bine engleza, este posibil sa fiti respinsi. Motivul? Un bun vorbitor are sanse sa ramana in Anglia si dupa expirarea contractului – muncind la negru – sau poate sa treaca in Irlanda si sa ceara azil politic, asa cum au procedat atatia alti romani.
In ceea ce priveste industria hoteliera, acesta este sectorul care s-a dezvoltat cel mai puternic in ultimii ani. Peste doua milioane de persoane lucreaza in domeniu, adica peste 7% din populatia Marii Britanii. In Londra, salariile angajatilor din hoteluri de patru si cinci stele variaza de la 7.000-8.000 de lire sterline pe an pentru un incepator la 30.000-37.000 lire sterline pe an pentru o pozitie de conducere.
Simona M. a plecat acum cinci ani in Anglia, cu o bursa. Dupa terminarea studiilor, nu s-a mai intors. A inceput sa lucreze la negru, pe post de camerista intr-un hotel. Pe langa salariu, i se asigurau cazare si masa gratuit. Dupa un an, directorul hotelului i-a obtinut permis de munca, fiind multumit de prestatia ei. Simona a avansat, ajungand receptionera. In momentul de fata, lucreaza la departamentul de relatii publice al hotelului si in scurt timp se va casatori cu un cetatean britanic.
Intr-o situatie oarecum similara – in sensul ca lucreaza legal in Anglia – se afla si Victor T. Dupa terminarea Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice, el s-a angajat la o firma care comercializa calculatoare, avand ca indatoriri asamblarea si dezasamblarea computerelor. Insa aici a invatat sa programeze si, dupa un an, s-a mutat la o firma romano-italiana, pentru care facea diverse programe, ulterior vandute in Italia.
Cand i s-a oferit un contract in Italia, a crezut ca l-a prins pe Dumnezeu de picior. Ajuns acolo, a constatat ca nimic din ceea ce i se promisese nu s-a adeverit. Asa ca s-a intors in Romania si a schimbat serviciul. In urma mai multor teste, a fost recrutat de o firma de informatica, partenera unor firme similare din Anglia, Canada, SUA. In prezent, lui Victor i s-a oferit un contract pe sase luni in Anglia, cu posibilitate de prelungire.
O alta varianta de a lucra legal in Marea Britanie, avand sansa de a castiga chiar si 1.100 lire sterline pe luna, salariul mediu brut din aceasta tara, este obtinerea unui permis de munca.
In acest scop, trebuie sa adresati o cerere scrisa – nu se primesc solicitari prin e-mail – catre Serviciul pentru Forta de Munca Straina (Overseas Labour Service), din cadrul Departamentului de Educatie si Forta de Munca (Department of Education and Employment). Sansele de a primi un raspuns pozitiv nu sunt mari, dar exista.    

Adrese utile

www.eurohoteljobs.com
www.hotel-restaurantsjob.com
www.jobsunlimited.co.uk
www.it-opportunities.co.uk
www.jobsdomain.co.uk
www.hcima.org.uk
www.htf.org.uk
www.open.gov.uk/qca
www.springboarduk.co.uk