Capital a dezvăluit ieri (n.r. – marți) că reprezentanții lanțului de magazine Profi au decis să se folosească de criza cauzată de noul coronavirus pentru a-și maximiza profiturile, în contextul apelurilor la solidaritate care vin practic din toate părțile.

Astfel, cu toate că supermarketurile și hipermarketurile din România se numără printre puținele entități economice a căror activitate încă funcționează, în perioada stării de urgență,  Profi îi anunță pe cei de la care au închiriat spațiile unde se află magazinele că nu vor mai plăti chiria în următoarele 60 de zile.

Mai mult decât atât, cei de la Profi vor să renegocieze prețul chiriilor, în contextul economic delicat provocat de criza coronavirus.

Inițiativa celor de la Profi a declanșat și reacția vehementă a senatorului Daniel Zamfir, care a luta atitudine în mediul on-line:

”Firmă românească pusă cu spatele la zid”

”TUPEU? E PUȚIN SPUS!
E JAPCĂ PE FAȚĂ, CU ÎNGĂDUINȚA GUVERNULUI!

Una din multinaționalele care au făcut mulți bani în România-mai ales în ultima perioadă-și care a plătit foarte puțin impozit pe profit în raport cu cifra de afaceri-pune cu spatele la zid o companie românească.

De ce nu ții cu țara ta, Ludovice? Ce faci ca să aperi companiile românești de șantajul multinaționalelor?

De ce nu dai Ordonanță de urgență să plătească toate firmele impozit pe cifra de afaceri? Nu te lasă stăpânii tăi de afară? De ce închideți ochii când își transferă profiturile în off-shore?

Niciun avantaj pentru persoanele vulnerabile

Știi cum se cheamă cei care trădează interesele țării pe care o conduc, și mai ales ce va fi după? Nu veți scăpa, Ludovice, în primul rând de furia poporului îngenunchiat de voi!”, a scris senatorul pe Facebook.

Reprezentanții companiei Profi solicită așadar amânarea plății chiriei pentru lunile aprilie și mai, cu 60 de zile de la data scadentă, plafonarea cursului valutar Eur/Ron la valoarea maximă de 4,85 lei Ron/Euro până la 31.12.2020 și o reducere cu 50% a chiriei lunare pentru lunile aprilie-iunie.

Însă Profi nu spune nimic de o plafonare a prețurilor pentru pensionari sau persoane vulnerabile sau despre o reducere cu 50% a produselor de bază în această perioadă delicată.