Firmele vor putea deduce TVA, până la 31 decembrie 2010, doar pentru maşinile folosite la anumite activităţi, precum taximetria, şcolile de şoferi sau utilizate în scop comercial în vederea revânzării, dar nu şi pentru autoturismele destinate exclusiv transportului rutier de persoane, informează Mediafax.

 

Limitarea dreptului de deducere a TVA este inclusă în noul proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor pentru modificarea Codului Fiscal.

 

„Se propune introducerea în Codul Fiscal a unui articol nou, astfel încât să nu mai poată fi dedusă taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar funcţionării acestor autoturisme”, se arată în actul normativ.

 

Definiţia prezentată în ordonanţă pentru autoturism este orice vehicul rutier motorizat exclusiv destinat pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care nu depăşeşte 3.500 kilograme şi cu maximum 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului. Interdicţia de deducere a TVA nu vizează şi autoturismele utilizate pentru revânzare, închiriere, instruirea de către şcolile de soferi, activitatea de taximetrie, precum şi autoturismele utilizate exclusiv intervenţie, reparaţii, pază si protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăsurare a activităţii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, precum şi cele folosite de către agenţi de vânzări şi de recrutare a forţei de muncă.

 

Prin achiziţie de vehicule se înţelege cumpărarea unui vehicul din România, importul sau achiziţia intracomunitară a vehiculului.

 

Interdicţia de deducere a TVA nu se aplică pentru avansurile care au fost achitate înainte de 1 mai 2009 pentru valoarea totală sau parţială a vehiculelor rutiere motorizate, dacă vehiculele sunt livrate după data de 1 mai 2009 inclusiv.

 

Noua reglementare de deducere a TVA va fi aplicată până la 31 decembrie 2010 inclusiv.

 

Sursa: Mediafax