"Creăm cadrul pentru a pune sub protecţie capitalul extraordinar de păduri şi biodiversitate care există în acest areal, dar în acelaşi timp se pot crea şi oportunităţi economice şi de dezvoltare rurală pentru comunităţile locale", a declarat Palmer, în conferinţa de presă care a urmat şedinţei de Guvern. 

Potrivit Executivului, actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc naţional, care se vor derula în perioada octombrie 2016 – 2020. 

"În acest scop, va fi creat un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, responsabil cu activităţile de analiză, aprobare şi planificare. Ca prim pas, Ministerul Mediului va iniţia o ofertă de colaborare pe bază de voluntariat public-privat adresată organizaţiilor de mediu care doresc să sprijine pe termen lung constituirea parcului naţional, autorităţilor statului şi celor locale din zona viitorului parc", precizează Guvernul. 

Sursa citată aminteşte că Munţii Făgăraş constituie cel mai reprezentativ şi mai valoros sector al lanţului carpatic, acoperind o suprafaţă de aproximativ 200.000 de hectare. 

"Prin declararea masivului muntos ca arie naturală protejată, se va asigura conservarea şi punerea sub protecţie a unui capital natural extraordinar de bogat ce trebuie bine gospodărit în prezent pentru a fi lăsat moştenire generaţiilor viitoare. Parcul Naţional Munţii Făgăraş va constitui cel mai important rezervor de biodiversitate din Munţii Carpaţi cu 27 de tipuri de habitate naturale, şase specii de mamifere, trei de amfibieni, patru de peşti, 13 de nevertebrate şi 66 de plante endemice, toate de interes european, rezervor de apă curată cu debit constant şi cel mai mare bazin forestier al României. Sub raportul suprafaţă/bogăţia biodiversităţii, această arie va deveni un veritabil 'Yellowstone European'", susţine Executivul. 

AGERPRES