Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri sancţionarea cu avertisment scris a societăţilor Grawe România Asigurare, Omniasig VIG şi Groupama Asigurări, ca urmare a derulării controlului periodic, pentru nerespectarea unor obligaţii privind procedura instrumentării şi lichidării daunelor, se menţionează într-un comunicat remis de ASF.

De asemenea, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a mai decis sancţionarea societăţii de servicii de investiţii financiare Share Invest cu avertisment şi suspendarea autorizaţiei de funcţionare pe o perioadă de 90 de zile de la data comunicării actului individual de sancţionare.

Pe de altă parte, companiile de brokeraj Auto Marcu’s Broker de Asigurare, Bono Broker de Asigurare Reasigurare, S.I.R. International Services Broker de Asigurare – Reasigurare şi WVP RO – Broker de Asigurare au fost sancţionate cu retragerea autorizaţiei de funcţionare şi cu radierea din secţiunea I şi trecerea în secţiunea II din Registrul intermediarilor principali, deoarece nu au respectat prevederile deciziilor emise de ASF, potrivit comunicatului instituţiei.

Nu în ultimul rând, Autoritatea de Supraveghere Financiară a mai hotărât retragerea, la cerere, a autorizaţiei de funcţionare a societăţii MBA Training&Marketing, în calitate de furnizor de programe de pregătire profesională, precum şi radierea acesteia din Registrul furnizorilor.

În fine, Consiliul ASF a autorizat miercuri numirea lui Goia Gabriel şi a lui Dănilă Robert Iulian în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie al SSIF BRK Financial Group şi numirea Corinei Elena Stoica în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OTP Asset Management Romania SAI.

Alte două societăți de asigurare, sancționate săptămâna trecută

Săptămâna trecută, Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţilor de asigurare City Insurance SA şi Euroins România Asigurare-Reasigurare SA cu o amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie, principalul motiv fiind efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere.

Instituţia menţionează că a emis şi transmis actele individuale către cele două societăţi, care conţin motivarea deciziilor Consiliului ASF, iar acestea au dreptul de a contesta sancţiunea în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii Consiliului.

„În cadrul controlului permanent desfăşurat de către ASF s-a constatat distinct pentru fiecare societate încălcarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, într-un anumit număr de dosare de daună, respectiv a prevederilor: art. 21 alin. (1) – transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire; art. 21 alin. (4) – efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere; art. 19 alin. (11) din Norma nr. 20/2017- efectuarea (re)constatării daunelor cu întârziere”, se precizează în comunicatul ASF.