Premierul britanic Gordon Brown a declarat că doreşte ca autoritatea de regelemntare financiară din Marea Britanie să înceapă imediat o investigaţie specială privind banca americană Goldman Sachs, acuzată în Statele Unite de fraudă.

Banca a fost acuzată în această săptămână de fraudă, de către Securities and Exchange Commission (SEC), comisia de valori mobiliare a bursei de la New York.

Comisia acuză Goldman că nu a anunţat clienţii care au investit într-un pachet sintetic de titluri garantate cu derivate pe credite ipotecare subprime (synthetic collateralized debt obligation – CDO) că derivatele ipotecare erau alese de fondul Paulson & Co. al emblematicului hedge fund manager John Paulson, care în acelaşi timp paria pe deprecierea aceloraşi instrumente.

„Vreau o investigaţie specială privind încurcăturile dintre Goldman Sachs şi companiile din acest grup cu alte bănci, privind ce s-a întâmplat. Sunt sute de milioane de lire tranzacţionate aici şi se pare că unii au fost induşi în eroare. Vreau ca Autoritatea pentru Servicii Financiare să ancheteze imediat situaţia”, a declarat Brown.

Potrivit informaţiilor apărute în acest weekend în presa internaţională, astfel de tranzacţii au fost derulate, în anii 2006-2007, de mai multe mari bănci de pe Wall Street, printre care Merrill Lynch, Deutsche Bank, Citigroup sau JPMorgan, care ar putea astfel să fie nevoite să se apere la rândul lor de acuzaţii similare.

SURSA: Mediafax