Guvernul american trebuie să se mişte rapid pentru a judeca infracţiunile ce au dus la criza creditelor şi pentru a da cât mai multe amenzi marilor bănci. Asta pentru că termenul de prescripţie al urmăririi penale, pentru multe dintre aceste infracţiuni, este de cinci ani. Şi cu aniversarea a cinci ani de la căderea Lehman Brothers la o lună distanţă, este probabil să se aprindă tot mai multe discuţii despre ceea ce a făcut guvernul pentru a compensa victimele crizei financiare.

Administraţia Obama a fost continuu criticată pentru că nu s-a străduit suficient pentru a penaliza marile instituţii financiare. Chiar dacă 66 mld. dolari cheltuieli de judecată este o cifră uluitoare, este e sumă infimă comparativ cu cei 207 mld. dolari pe care cei şase giganţi bancari – Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi Wells Fargo – i-au câştigat sub formă de profituri în ultimii trei ani şi jumătate, potrivit FactSet.

Dar guvernul american pare să îşi fi intensificat eforturile în ultima vreme. Deja au fost intentate o serie de procese noi împotriva marilor bănci. Unele sunt legate de criza financiară şi prăbuşirea pieţei imobiliare de urmă cu câţiva ani.

La începutul acestei luni, Departamentul de Justiţie a dat în judecată Bank of America, acuzând banca de fraudarea investitorilor prin investiţii garantate cu ipoteci cu probleme. Alte procese, totuşi, sunt legate de noi acuzaţii de abateri privind activităţile comerciale ale marilor bănci.

Departamentul de Justiţie investighează o posibilă manipulare a pieţelor de energie concertată de JPMorgan Chase. Banca a ajuns la o înţelegere într-un caz similar investigat de SEC pentru 410 mil. dolari în iulie.

Băncile se pregătesc pentru aceste cheltuieli. În ultimele rapoarte financiare, cele mai mari şase instituţii financiare şi-au calculat costurile potenţiale cu litigiile care se profilează. Factura pentru care sunt pregătite: 19,2 mld. dolari.

SURSA: CNN Money