Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă este disponibil pe site-ul Consiliul Concurenţei. Documentul are drept scop creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte conformarea cu normele din domeniul concurenţei. De asemenea, documentul are scopul de a oferi sfaturi practice în domeniul concurenței.

Astfel, documentul explică, de exemplu, faptul că înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei. Totuși, există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Ce include Ghidul

Pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta probleme legate de respectarea regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu. Chiar dacă aceste întâlniri sau discuţii au ca scop îndeplinirea obiectivelor asociaţiei, ele nu trebuie să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei.

Ghidul include şi exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor autorităţi de concurenţă, precum şi o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legi. Documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea şi implementarea programelor de conformare la nivelul asociaţiilor, precum şi modalităţile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.

Consiliul Concurenţei precizează că aceasta este forma finală a ghidului, după ce au fost preluate observaţiile primite în perioada de consultare publică. Autoritatea de concurenţă a publicat „Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă”, care abordează diferite aspecte ce ţin de comportamentul individual al companiilor în vederea evitării încălcării reglementărilor din domeniul concurenţei.

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Allianz-Ţiriac Asigurări preia compania Gothaer Asigurări Reasigurări, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Allianz-Ţiriac face parte din grupul Allianz şi oferă o gamă largă de produse de asigurări de viaţă şi asigurări generale, incluzând, printre altele, segmentele de viaţă şi sănătate, autovehicule, proprietăţi şi călătorie.
Societatea de asigurări Gothaer oferă produse de asigurări generale personalizate, pentru a acoperi cerinţele şi nevoile diverse ale clienţilor. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.