Comisia Europeană este de părere că Germania ar trebui să se limiteze la impunerea testării şi a carantinei pentru persoanele venite din această ţară, pentru a acţiona conform abordării Uniunii Europene.

Reacția Executivului comunitar vine în contextul deciziei anunțate de Germania privind impunerea de interdicții pentru călătoriile în și dinspre Portugalia. 

De menționat este faptul că, potrivit Reuters, Germania a informat Bruxellesul că, în prezent, consideră Portugalia drept „zonă cu variante de virus” şi că, prin urmare, doreşte să activeze frâna de urgenţă care permite restricţionarea libertăţii de circulaţie pentru a preveni răspândirea COVID-19, a confirmat executivul comunitar.

Comisia Europeană nu este de acord cu decizia Germaniei

Pe de altă parte, Comisia Europeană atenționează că restricţiile severe asupra călătoriilor către şi dinspre Portugalia anunţate de Berlin „nu par să fie deplin aliniate” recomandărilor menite să faciliteze călătoriile în blocul comunitar vara aceasta.

Amintim faptul că în prezent, varianta indiană a coronavirusului, adică varianta Delta, care se răspândește mult mai repede decât restul variantelor a devenit predominantă şi în Portugalia, astfel că Germania a interzis aproape toate sosirile dinspre această ţară, pe care a inclus-o pe lista ţărilor cu risc epidemiologic.

Totodată, pe lângă Portugalia, Rusia este și ea vizată de noile restricții anunțate de Germania. În același timp, India, Brazilia, dar și Marea Britanie se confruntă și ele cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare cu varianta Delta.

Trebuie menționat și faptul că pe 1 iunie, în contextul scăderii considerabile a numărului de noi infectări cu coronavirus, cancelara Angela Merkel a anunţat la Berlin că se va renunţa treptat la aşa-numita frână de urgenţă, în vigoare la nivel federal.

Şefa executivului german sublinia la acel moment faptul că numărul infectărilor cu noul coronavirus au scăzut semnificativ la nivel național.