Angela Merkel a luat o decizie dură, în urma evenimentelor din Afganistan!

Germania a închis robinetul cu bani pentru Afganistan!

Guvernul de la Berlin va suspenda asistenţa financiară acordată acestei ţări, după ce talibanii s-au întors la putere. Anunţul a fost făcut marţi de către ministrul german al Dezvoltării, Gerd Müller, potrivit Tagesschau.de.

Până acum, Germania a acordat 250 de milioane de euro Afganistanului în 2021, pentru proiecte de dezvoltare. Suma totală trebuia să ajungă, în acest an, la 430 de milioane de euro.

“În momentul de faţă, acţionăm pentru evacuarea din Afganistan a angajaţilor germani şi a colaboratorilor acestora din cadrul programelor pentru dezvoltare şi a colaboratorilor acestora”, a mai precizat ministrul Dezvoltării.

Ce spunea ministrul german de Externe în urmă cu câteva zile

Anunţul privind sistarea ajutoarelor nu vine totuşi ca o surpriză. Săptămâna trecută, ministrul german de Externe, Heiko Maas, avertiza că acest lucru se va întâmpla dacă insurgenţii talibani vor prelua puterea cu forţa în Afganistan.

“Nu vom mai acorda niciun cent Afganistanului, dacă talibanii vor prelua puterea, vor instaura Legea islamică şi vom institui un califat. Fără ajutor internaţional, Afganistanul nu este un stat viabil”, spunea ministrul de Externe.

Angela Merkel insistă pentru opţiuni sigure pentru afgani în ţările vecine

Pe de altă parte, cancelarul Angela Merkel s-a declarat, marţi, favorabilă găsirii unor “opţiuni sigure” pentru afganii care părăsesc Afganistanul în ţările vecine acestuia şi numai ca un pas ulterior primirii “controlate” în Uniunea Europeană a refugiaţilor afgani “deosebit de vulnerabili” care fug de regimul taliban, recunoscând însă că un acord în acest sens în cadrul UE va fi greu de obţinut, transmit agenţiile AFP şi EFE.

“Înainte de a vorbi de contingente (de refugiaţi în UE) trebuie studiate opţiunile sigure în ţările vecine” Afganistanului, a precizat, marţi, Angela Merkel. “În a doua etapă, am putea reflecta dacă persoane în mod special vulnerabile trebuie să vină în Europa (…) într-un mod controlat”, a adăugat cancelarul german.

Merkel a admis însă că un acord european va fi greu de obţinut. “Este un punct slab al UE că încă nu am reuşit crearea unei politici comune de azil”, a indicat aceasta, susţinând că “trebuie să continuăm să lucrăm cu rigoare” asupra acestui capitol.

Reamintim că, în perioada 2015-2016, Germania a primit peste un milion de migranţi. În prezent, tot mai multe voci se pronunţă împotriva repetării scenariului din acei ani, după ce politica uşilor deschise faţă de migranţi susţinută atunci de Merkel a destabilizat tabăra sa conservatoare şi a permis afirmarea extremei drepte.

Sursă foto: Dreamstime