Mai exact, se pare că numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în iunie.

Noile cifre atenuează într-o oarecare măsură temerile că pandemia de coronavirus va eroda piaţa forţei de muncă din cea mai mare economie europeană, arată datele publicate miercuri de Oficiul Federal pentru Muncă, transmit Deutsche Welle şi Reuters.

Potrivit sursei citate, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în iunie cu 69.000, până la cifra ajustată de 2,943 milioane, în timp ce rata şomajului în Germania a urcat la 6,4%, de la 6,3% în mai. Analiştii se aşteptau ca numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să crească în mai cu 120.000 iar rata şomajului să ajungă la 6,6%.

Presiune pe piața forței de muncă

Totodată, Oficiul Federal pentru Muncă a mai informat că a primit în mai solicitări pentru „Kurzarbeit” – program de lucru redus – pentru un total de 1,06 milioane de persoane, pe lângă solicitările din martie şi aprilie pentru 10,66 milioane de persoane. Dar nu toate persoanele pentru care s-au făcut solicitări vor fi în final incluse în schemă, a precizat instituţia.

„Piaţa forţei de muncă rămâne sub presiune din cauza pandemiei. Dar „Kurzarbeit” – program de lucru redus – are un efect de stabilizare asupra pieţei muncii”, a apreciat Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă.

Sursa citată a informat că un număr record – zece milioane de persoane – erau incluse în schema pentru pentru „Kurzarbeit” în martie şi aprilie. De atunci, mulţi au revenit la muncă, în urma relaxării măsurilor menite să oprească răspândirea pandemiei.

„Kurzarbeit” a fost introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, iar companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care muncesc mai puţin timp.