Guvernul german a recunoscut vineri că 32 dintre cei 50 de cetăţeni afgani pe care autorităţile urmau să îi expulzeze în cursul acestei săptămâni au reuşit să scape de repatriere, înşelând în diverse moduri vigilenţa poliţiştilor. 

Doar 18 dintre afganii ce urmau să fie retrimişi în ţara de origine în noaptea de miercuri spre joi au ajuns la bordul aeronavei cu destinaţia Kabul, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tobias Plate. 

Plate a explicat că în cazul a trei dintre imigranţi justiţia a revocat decizia de expulzare. Cinci afgani ce urmau să fie expulzaţi s-au refugiat în biserici sau au invocat în ultima clipă probleme grave de sănătate. În ce-i priveşte pe ceilalţi 24, poliţiştii le-au pierdut urma. 

 Cotidianul Bild descrie situaţia drept „un dezastru” şi subliniază că cei 18 afgani pe care autorităţile au reuşit, totuşi, să îi expulzeze în noaptea de miercuri spre joi au fost păziţi de 68 de poliţişti, au avut la dispoziţie doi medici şi un interpret, iar cheltuielile pentru toate aceste aranjamente au fost de 100.000 de euro. 

În baza unui acord semnat cu Afganistanul la finalul anului 2016, autorităţile germane îi repatriază la bordul unor curse charter pe imigranţii afgani ale căror cereri de azil au fost respinse. 

Din decembrie 2016 şi până în prezent au avut loc trei astfel de curse, în cadrul cărora 77 de imigranţi provenind din Afganistan au fost retrimişi în ţara de origine. 

În 2015, Germania a înregistrat 900.000 de solicitări de azil, dintre care 150.000 au venit din partea unor cetăţeni afgani.