Germania va limita numărul participanţilor la sărbători în spaţiul public şi privat în funcţie de evoluţia infecţiilor de Covid-19, cu scopul de a lupta contra unei răspândiri a pandemiei în ţară, a indicat marţi Angela Merkel.

Pe lângă turiştii întorşi din vacanţe, „sărbătorile private sunt o cauză importantă” de declanşare de noi infecţii în Germania şi „de aceea trebuie reacţionat”, a declarat cancelarul la finalul unei întâlniri cu şefi de guverne din 16 landuri.

A fost actualizată lista ”zonelor de risc”

Germania a înregistrat 289.759 de cazuri şi 9.549 de decese din cauza coronavirusului, informează news.ro.

În context, trebuie precizat că autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista ”zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la 23 septembrie 2020, anunță MAE.

Ca urmare a acestei actualizări, județul Covasna a fost introdus în categoria de risc.

Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 12 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Județele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeș (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmbovița (la 16.09), Galați (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Neamț (la 02.09, dar reintrodus la 16.09!), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09).

Autoizolare pentru cei veniți din zonele de risc

Conform informațiilor comunicate public de autoritățile germane, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din ”zonele de risc“ oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire.

De la această obligativitate există două excepții. Prima excepție se aplică în cazul persoanelor care prezintă un test biologic molecular pentru COVID -19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză care trebuie păstrat cel puțin 14 zile după intrare.

Cea de-a doua excepție se aplică persoanelor care efectuează testul după sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligația de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării.

Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc.