George Soros denunță o greșeală tragică. Miliardarul spune că reprezintă un risc pentru interesele de securitate

George Soros a vorbit despre prezența celui mai mare fond de investiții, BlackRock Inc. în China.

„Vărsarea de miliarde de dolari în China este acum o greșeală tragică. Este probabil să piardă bani pentru clienții BlackRock și, mai important, va afecta interesele de securitate națională ale SUA și ale altor democrații”, a transmis miliardarul într-un articol de opinie, potrivit romanialibera.ro

Fondul a început, luna trecută, să ofere produse de investiții persoanelor chineze, la două luni după ce a obținut aprobarea pentru a deveni prima firmă de fonduri mutuale cu capital integral străin.

Soros avertizează

Acest comentariu face parte dintr-o serie numeroasă pe care miliardarul le-a scris în ultimele săptămâni pentru a avertiza împotriva legăturilor economice mai strânse cu China lui Xi Jinping, pe fondul unui val de represiuni pe piață. O altă opinie a lui Soros a fost publicată și de Financial Times, intitulată „Investitorii din China lui Xi se confruntă cu o trezire grosolană”.

George Soros l-a numit pe președintele chinez într-un alt articol publicat luna trecută drept „cel mai periculos inamic al societăților deschise din lume” și a susținut ulterior în Financial Times că Congresul ar trebui să adopte o legislație care să limiteze investițiile administratorilor de active la „companiile în care structurile reale de guvernare sunt ambele transparent și aliniat cu părțile interesate”.

George Soros scria în Financial Times că „represiunea lui Xi asupra întreprinderii private arată că nu înțelege economia de piață. Xi Jinping, liderul Chinei, s-a ciocnit de realitatea economică. Represiunea sa împotriva întreprinderii private a fost un obstacol semnificativ asupra economiei. ”

În cea mai recentă opinie, Soros a spus că BlackRock pare să nu-l înțeleagă pe Xi, a cărui administrație a anunțat că Republica China consideră toate companiile chinezești ca „instrumente ale statului cu un singur partid”, conform sursei menționate.