Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat, joi, că Germania va începe discuţii cu Rusia în vederea eventualei achiziţii de doze de vaccin Sputnik V. Țara așteaptă acum doar aprobarea vaccinului rusesc de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), transmite AFP.

“Am explicat în numele Germaniei, la Consiliul miniştrilor sănătăţii din UE, că noi vom discuta de manieră bilaterală cu Rusia, mai întâi pentru a şti când şi ce cantităţi ar putea fi livrate”, a declarat Spahn la postul de radio regional WDR.

Germania vrea să achiziționeze vaccinul rusesc

Ministrul a explicat că decizia a fost luată după ce Comisia Europeană a anunţat că nu va negocia în numele Celor 27 cumpărarea acestui vaccin, contrar modului în care a procedat în cazul altor vaccinuri împotriva COVID-19.

“Livrările ar urma să intervină în următoarele de la două până la patru, cinci luni pentru a face cu adevărat o diferenţă faţă de situaţia noastră actuală în ce priveşte numărul de vaccinări”, a precizat Spahn, criticat pentru întârzierile în campanie de imunizare.

“Altfel, vom avea, într-o manieră sau alta, cantităţi de vaccin mai mult decât suficiente”, a adăugat el.

În lipsa capacităţii de a produce suficiente doze şi dorind să acorde prioritate populaţiei proprii, Rusia nu a expediat până acum în străinătate decât cantităţi reduse din vaccinul Sputnik V.

Bavaria, cel mai mare land german, a anunţat miercuri că va negocia un “contract preliminar” în vederea achiziţiei de 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V, sub rezerva aprobării acestuia de către EMA, agenţie care nu a fixat un termen pentru decizia sa.

Autorităţile germane, extrem de îngrijorate de al treilea val de epidemie, se află sub presiune în condiţiile în care numai 13% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin după mai bine de trei luni de la lansarea cu pompă a campaniei. Autorităţile au promis că toate persoanele care doresc să se vaccineze vor putea primi cel puţin prima doză până la sfârşitul lui septembrie.