Alex Mihai Stoenescu vorbește despre operațiunea „răsturnarea lui Ceaușescu”

Ce a fost operațiunea „răsturnarea lui Ceaușescu”? Alex Mihai Stoenescu, istoric și scriitor, a discutat într-un interviu televizat despre operațiunea „răsturnarea lui Ceaușescu”, care a avut loc în decembrie 1989.

Stoenescu a oferit o perspectivă nouă, din punct de vedere al unui scriitor, despre această operațiune. Totodată, istoricul a oferit și amănunte, pe care le-a inclus în cărțile sale. Ulterior, ele au fost confirmate de rechizitoriul transmis de parchetele militare.

Istoricul susține că nu a avut acces la informațiile oficiale de care a dispus Procuratura Militară, în momentul când lucra la cărțile sale pe tema perioadei comuniste. El menționează că a avut nevoie de intervenții. Ele au venit din diverse direcții. Totul pentru a avea acces la informațiile corecte.

„Documentul istoric este acest rechizitoriu al parchetelor militare. Cărțile mele se îndreaptă spre adevărul istoric.

Cărțile mele pot fi citite oricând, oricine poate spune că am avut dreptate. Am trăit această satisfacție, momentul când a apărut rechizitoriul, descoperind cât de mult am fost confirmat pentru că nu tot ce am scris s-a confirmat, dar aproximativ 90% așa a fost.

Nu am avut acces la informațiile la care a avut acces Procuratura Militară. În anii 2000 când am făcut eu cercetarea, o serie întreagă de documente erau interzise.

Am pătruns foarte greu, cu intervenții. Până și stenogramele comisiilor parlamentare din Senat erau secrete, interzise

Cu ajutorul unor prieteni care au avut arhive personale, cu ajutorul șefului partidelor militare care mi-a permis pentru două săptămâni să merg zi de zi, la Parchet, să citesc dosarul.

M-am documentat și mi s-a pus la dispoziție toată arhiva ziarului România Liberă și a ziarului Ziua”, spune el.

Acțiunile generalului Victor Atanasie Stănculescu au contribuit la îndepărtarea lui Ceaușescu de la putere

Victor Atanasie Stănculescu (1928-2016) a fost un general în Armata Română. El a fost și una dintre figurile cheie ale regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu în România. Este important să subliniem că percepția asupra lui Victor Atanasie Stănculescu variază în rândul oamenilor. Unii îl privesc ca pe un individ care s-a alăturat luptei împotriva regimului comunist, în timp ce alții îl văd ca pe un responsabil pentru represiunea din timpul regimului lui Ceaușescu.

„Pe baza documentelor și cercetărilor, cheia este motivația lui Stănculescu pentru toate acțiunile sale, inclusiv pentru lovitura militară dată cu mare curaj, dar și cu hotărâre.

Povestea generalului Stănculescu este importantă și conține anumite amănunte care mi-au permis să înțeleg resorturile lui personale.

Pentru că în mare parte, acțiunile, deciziile au venit din convingerile lui de a-l îndepărta pe Ceaușescu de la putere având la dispoziție cea mai importantă forță care era armata.

Povestea cu Balaton este că s-a întâlnit cu șeful de Stat Major al Armatei ungare.

Informațiile despre ce s-a întâmplat la acea întâlnire au venit de la Serviciile Secrete maghiare.

În momentul în care ajunge răspunsul securității la propunerea de alegere a lui Stănculescu, securitatea a dat un raport asupra întâmplărilor de la Balaton.

Un raport în care se spunea că un procuror KGB i-ar fi spus: Descurcă-te, mișcă-te repede pentru că Ceaușescu este terminat. Toate aceste regimuri vor fi schimbate”, susține Alex Mihai Stoenescu, potrivit Antena 3 CNN.

Potrivit istoricului „Asta explică toate mișcările pe care le-a făcut Stănculescu și pusul piciorului în ghips și anestezia de la Timișoara. Toate evitările lui s-au făcut pentru că el știa că Ceaușescu este terminat și va fi înlocuit probabil printr-o acțiune din interior”.

Alex Mihai Stoenescu nu crede că generalul a comunicat sau a colaborat cu Moscova.

„Nu, nu am găsit așa ceva și nici nu cred pentru că am studiat bine profilul generalului Stănculescu. Am stat de vorbă cu el și i-am pus foarte multe întrebări. El nu se aștepta să fie chemat la București de către Ceaușescu și numit în funcția de ministru”, a concluzionat istoricul.