Grupul francez GDF Suez (fostul Distrigaz Sud) şi-a anunţat interesul pentru exploatarea de resurse din Marea Neagră. Trebuie subliniat este faptul că, deşi activează în domeniul gazelor naturale, grupul s-a arătat interesat şi de exploatarea petrolului.

Şeful diviziei de gaze din Europa de Sud Est a GDF Suez, Tristan Bosser, a declarat în cadrul unui forum pe tema gazelor că grupul este interesat de a extrage gaze, dar şi petrol, din largul coastelor româneşti ale Mării Negre. „Vrem să dezvoltăm activitatea de explorare, care este o noutate pentru noi”, a spus Bosser.

Această mutare ar transforma GDF Suez într-o companie parţial integrată. Pe fond, francezii nu vor vinde exclusiv producţia proprie pentru a fi o companie integrată în adevăratul sens al cuvântului, pentru început ţinta fiind ca 10% din vânzări să fie din producţie proprie.

Cu cât acest procent va fi mai mare, cu atât compania va avea un control mai strict asupra preţului. Momentan, preţul gazului nu fluctuează liber, în funcţie de evoluţiile pieţei. Astfel, când autoritatea de reglementare în domeniu impune o scădere de preţ, compania va folosi producţia proprie pentru a se putea conforma fără mari pierderi. Pe viitor, când preţul va fluctua liber (aşa cum se întâmplă acum cu preţul la combustibili) compania va avea un grad mai mare de decizie, deoarece nu va depinde 100% de preţurile furnizorilor.

El nu a precizat clar ce planuri are cu exploatarea petrolului. Dat fiind faptul că zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt combinate (atât petrol cât şi gaze) şi că grupul nu deţine în România sau în regiune rafinării, cel mai probabil va vinde ţiţeiul extras.

Până acum nu au fost purtate discuţii cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale în acest sens.