"În curând va fi atinsă rata maximă de extracţie a petrolului pentru petrolul convenţional şi nu există nicio îndoială că discuţiile privind atingerea nivelului maxim de extracţie a petrolului nu vor doar să răspândească panică (ci vor să găsească soluţii – nr)", a afirmat Ronald Stoferle, analist materii prime în cadrul Erste Group.

Aproximativ 64 de ţări au atins deja rata sustenabilă maximă de extracţie a petrolului. Gazele naturale, în special gazul de şist, urmând a deveni combustibilul fosil al viitorului cu cea mai mare rată de creştere, conform analiştilor Erste Group.

Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind şi avantaje în privinţa limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu usurinţă petrolul.

În următorii trei până la cinci ani se preconizează preţuri situate în intervalul de cel puţin 7 – 10 dolari pentru echivalentul energetic a 239 kWh.

"Exploatarea rezervelor de gaz de şist din Europa va dobândi o importanţă enormă", a spus Stoferle.

În anii care urmează, se preconizează că vor avea loc activităţi intense de explorare şi achiziţie, în special în Polonia şi Ucraina. La rândul său, China intenţionează să depăşească dublul ponderii gazului în următorul deceniu.

În prezent, 80% din necesarul energetic este acoperit de cărbune, în timp ce gazul reprezintă doar un procent. Gazele neconvenţionale vor avea un rol important, iar în 2020 ar trebui să acopere 30% din nevoile de gaz ale Chinei.

În acest context, analiştii Erste consideră gazele – dar mai ales gazul de şist – drept una dintre cele mai atractive opţiuni de investiţii în sectorul energetic.
SURSA: Agerpres