Amenzi de aproape 500.000 de lei au fost aplicate de Garda de Mediu pe litoral în cadrul “Comandamentului de vară”, iar inspecţiile au avut ca principal obiectiv verificarea stării de salubrizare a staţiunilor de pe litoral, a modului de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţile comerciale desfăşurate pe plajă şi în zona limitrofă acesteia.

Astfel, Garda Naţională de Mediu a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că la sfârşitul lunii august s-a încheiat „Comandamentul de vară”, acţiunea care a însumat mai multe controale făcute pe litoral, în perioada sezonul estival.

”Nu sunt respectate prevederile legale privind colectarea selectivă”

În perioada 13 iulie – 31 august au fost făcute 290 de controale în staţiunile de pe litoral, în timpul cărora au fost aplicate 103 sancţiuni contravenţionale, din care 51 de avertismente şi 52 de amenzi, în valoare totală de 476.000 de lei.

“Inspecţiile au avut ca obiectiv principal verificarea stării de salubrizare a staţiunilor de pe litoral, a modului de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţile comerciale desfăşurate pe plajă şi în zona limitrofă acesteia, precum şi verificarea respectării condiţiilor stabilite prin actele de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului.

În timpul verificărilor, s-a constatat că nu sunt respectate prevederile legale privind colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, acestea fiind colectate în pubele neinscripţionate şi amestecate cu deşeuri municipale”, se arată în comunicat.

Echipele de control au constatat că gestionarea deşeurilor generate din activităţile societăţilor verificate este deficitară, nefiind întocmite formulare de transport deşeuri de la generator la destinatar, precum şi evidenţa gestiunii deşeurilor.

”Disconfortul creat de şantierele din zona Mamaia Nord”

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au participat, în această perioadă, şi la acţiuni comune desfăşurate pe litoral cu alte instituţii care au atribuţii de inspecţie şi control. Astfel, la solicitarea Poliţiei Transporturi Constanţa a fost organizată o acţiune în zona plajei Tuzla, care a vizat verificarea activităţilor desfăşurate pe plajă şi în zona costieră.

De asemenea, echipe de comisari au participat la acţiunea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, desfăşurată în staţiunea Eforie Nord, în timpul căreia au fost efectuate acţiuni comune de verificare a stării de salubrizare a cursurilor de apă şi a modului de întreţinere a şanţurilor şi rigolelor, la solicitarea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

“Totodată, urmare a mai multor sesizări cu privire la disconfortul creat de şantierele din zona Mamaia Nord, comisarii GNM au efectuat mai multe controale care au scos la iveală faptul că şantierele verificate nu respectau prevederile legale în domeniul protecţiei mediului.

Pentru neregulile constatate (lipsa măsurilor de împrejmuire a incintei organizării de şantier şi de reducere a antrenării emisiilor de praf în timpul execuţiei lucrărilor) au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi au fost stabilite măsuri de conformare”, a mai transmis Garda Naţională de Mediu.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.