Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a postat pe pagina sa de Twitter un video care a atras și mai mult antipatia alegătorilor acestuia. În plină revoltă din cauza morții lui George Floyd, Trump a distribuit un videoclip cu un susținător strigând sloganul ”white power” ( ”puterea albilor”).

Un utilizator de Twitter a publicat această înregistrare video, aparent realizată la o reşedinţă privată pentru persoane în vârstă din Florida, cu schimburi de replici virulente între opozanţi şi susţinători ai lui Trump.

Ce se arată în video

În primele secunde se vede cum un bărbat care conduce o maşinuţă de golf ornată cu pancarte pe care scrie ‘Trump 2020’ şi ‘America First’ este apostrofat de manifestanţi, care îi strigă că este ‘rasist’.

Acesta le răspunde de două ori strigând ‘white power’, cu mâna ridicată. „White power, auziţi, white power. Aţi auzit asta?”, răspunde unul dintre manifestanţi.

Donald Trump a distribuit înregistrarea însoţind-o cu textul ‘Mulţumesc măreţilor oameni din The Villages”, făcând referire la o comunitate de persoane de peste 55 de ani care găzduieşte 115.000 de locuitori în nordul Floridei.

Trump a șters videoclipul

Câteva ore mai târziu, când polemica a început să ia amploare în media americane, Trump a eliminat postarea în care distribuia respectivul video.

„Preşedintele este un mare fan al The Villages. El nu a auzit mesajul din acest video. Ceea ce a văzut era un entuziasm incredibil din partea numeroşilor săi susţinători”, a reacţionat, într-un scurt comunicat, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.

Preşedintele a fost acuzat că alimentează tensiunile rasiale din ţară de-a lungul mandatului său la Casa Albă, inclusiv în ultimele săptămâni, când s-a exprimat în favoarea unor reacţii dure împotriva protestelor pe alocuri violente împotriva injustiţiei şi brutalităţii poliţiei.