Avertisment grav pentru milioane de români. Ilan Laufer, fostul ministru al IMM-urilor în guvernul PSD, spune că România va înregistra în anul 2022 cea mai abruptă scădere a puterii de cumpărare și a nivelului calității vieții românilor, de la Revoluție și până în prezent sau chiar de la înființarea statului România. Mai mult, pensionarii și cei care muncesc pe salariu minim vor fi cei mai afectați.

„Cei mai afectati vor fi mai ales cei care sunt plătiți cu salariul minim pe economie și peste 90% dintre pensionari”, spune Laufer.

Lovitură majoră pentru pensionari și românii cu salariul minim pe economie

Valul de scumpiri din ultima perioadă va lovi crunt în buzunarele românilor.

„De la începutul acestui an asistăm neputincioși la un val de scumpiri fără precendent în țara noastră, de aproximativ 20-25%, ceea ce reprezintă o cifră astronomică și fără precedent raportată la moneda europeană, dublat de o rată a inflației uriașă, de aprox. 8%. Avem toate ingredientele pentru o “furtună perfectă” care va mătura România în 2022. Creșterea necontrolată a prețului la gaze, curent și carburanți este pe punctul de a declanșa o adevărată avalanșă de scumpiri în 2022. Creșterea prețurilor de anul acesta reprezintă doar vârful icebergului, realitatea va lovi populația vulnerabilă mult mai puternic anul viitor, atunci când prețurile vor crește cu până la 100% față de anul 2020.

În acest moment, marea majoritate a producătorilor români de alimente de bază și de bunuri de larg consum se luptă pe viață și pe moarte să țină prețul către consumatorul final cât mai mic (preț oricum mai mare cu 20-25% față de anul trecut). Din 2022, după ce vor epuiza toate resursele, stocurile și materia primă achiziționate, încă, la un preț mai mic, scumpirile vor atinge un nou maxim istoric ducând într-o zonă de maximă vulnerabilitate cel puțin 30% dintre români, care nu se aflau în această situație la debutul acestor scumpiri în lanț”, a mai transmis fostul ministru.

Mai mult, acesta cere Guvernului majorarea salariului minim și a pensiilor.

„Prioritatea zero a Guvernului României ar trebui să fie majorarea cu cel puțin 30% a salariului minim pe economie și la fel în ceea ce privește pensionarii cu pensia sub 1200 de lei, dar pentru a avea spațiu bugetar ar trebui să taie pensiile speciale și salariile nesimțite care depășesc 10.000 lei. Față de gravitatea situației spre care se îndreaptă milioane de români în 2022, restul subiectelor care ocupă tot spațiul din presa scrisă și TV sunt povești de adormit copiii”, a transmis Laufer pe Facebook, într-un grav avertisment.