Belgia a lansat în martie o procedură de achiziţie a 34 de avioane de luptă care să ia locul aparatelor F-16, de fabricaţie americană, la orizontul anilor 2023-2028, o tranzacţie estimată la 3,6 miliarde de euro. 

Termenul pentru depunerea ofertelor se încheie joi, la miezul nopţii. În competiţie se află trei candidaţi: gigantul american Lockheed Martin cu aparatul F-35, consorţiul european Eurofighter cu Typhoon şi producătorul francez Dassault cu Rafale. 

Conform unor publicaţii belgiene apărute joi, Dassault ar fi renunţat la prezentarea unei oferte. 

Însă, potrivit cotidianului francez L’Opinion, guvernul francez va propune ‘în orele următoare un acord de la guvern la guvern’, de tipul celui încheiat pentru vânzarea a 36 de aparate Rafale către India în 2016. 

Acest acord ar include compensaţii industriale în Belgia (de tip offset) şi o cooperare militară în linia celei pe care o pregăteşte Uniunea Europeană, adaugă L’Opinion, citând o sursă apropiată dosarului. 

Franţa renunţă, în schimb, să mai participe la licitaţia lansată în martie, considerând că aceasta a fost elaborată astfel încât ‘să privilegieze avionul american F-35’, mai scrie cotidianul. 

Autorităţile belgiene estimează costul achiziţiei celor 34 de avioane de luptă la 3,59 miliarde de euro, la care se adaugă 1,2 miliarde pentru activităţi conexe precum instruirea piloţilor şi tehnicienilor şi mentenanţa avioanelor. 

Franţa şi Belgia au încheiat deja un parteneriat în luna iunie în sectorul blindatelor, cu privire la achiziţia a aproape 500 de vehicule de luptă franceze de către armata belgiană şi la cooperarea în domeniile instruirii şi mentenanţei.

AGERPRES