Emmanuel  Macron a reușit să bage frica în francezi. După un discurs dur în care el a dat un ultimatum angajaților din domeniul sanitar care nu s-au imunizat până acum împotriva COVID-19, sute de mii de persoane au reacționat. Macron le-a spus clar cadrelor medicale că trebuie să se vaccineze până la mijlocul lunii septembrie.

„Va fi o vară de vacanţă, dar şi de vigilenţă, a spus luni seară preşedintele francez. Pentru a ne proteja pe noi înșine, trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor, deoarece aceasta este singura modalitate de a reveni la viața normală. În primul rând, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul medical din spitale, clinici, case de bătrâni, instituții pentru persoane cu dizabilități, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care intră în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu.”

Totul până pe 15 septembrie, a precizat liderul de la Elysee, apoi vor începe controalele în unitățile medicale și vor fi luate măsuri”, a comentat Macron.

Restricții dure în Franța

El a explicat că de săptămâna viitoare, prezentarea certificatului sanitar care să ateste vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie în locurile culturale şi de divertisment unde sunt prezente peste 50 de persoane. Măsura va fi extinsă de la mijlocul lunii viitoare în baruri, restaurante, spitale, aziluri de bătrâni, trenuri şi autocare.

Ce a urmat după discursul lui Macron a fost de neimaginat. Peste 900.000 de persoane din Franţa s-au grăbit luni noapte să se programeze pentru vaccinare anti-coronavirus, de teamă că ar putea fi introduse restricţii pentru cei nevaccinați.

Stanislas Niox-Chateau, care conduce Doctolib, una dintre cele mai mari platforme online din Franţa folosită pentru programări la vaccinare, a declarat la postul de radio RMC că s-a înregistrat un număr record de persoane programate pentru vaccinare după anunţul preşedintelui.

“S-au înregistrat 7,5 milioane de conectări la Doctolib în doar câteva minute. Peste 900.000 de francezi s-au programat la vaccinare ieri (luni – n.r.), un număr de două ori mai mare decât recordul de până acum, înregistrat la 11 mai”, a spus Niox-Chateau.

Nu numai Franța pregătește restricții dure. Și în Grecia se impun resricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului, după ce numărul de cazuri a început să crească. ”Țara nu se va închide din nou din cauza atitudinii unora. Va dă libertate multora şi protecție tuturor. Nu Grecia este în pericol, ci grecii care nu s-au vaccinat.”, a comentat premierul grec Kyriakos Mitsotakis. În paralel, în Marea Britanie restricțiile vor fi ridicate la începutul săptămânii viitoare. Premierul Boris Johnson i-a îndemnat însă pe britanici să rămână vigilenți.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan