'Menţinerea unui curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în luna septembrie 2011, va continua să fie instrumentul adecvat pentru evitarea înăspririi condiţiilor monetare, în eventualitatea reînnoirii presiunilor asupra francului elveţian', se arată în declaraţia Băncii Elveţiei.

Aşa cum se aşteptau analiştii, SNB a decis să menţină un interval de 0 – 0,25% pentru rata dobânzii LIBOR la 3 luni pentru francul elveţian.

Pe fondul creşterii îngrijorărilor faţă de criza din zona euro, investitorii s-au îndreptat spre francul elveţian, considerat în mod tradiţional o valută sigură. Însă, un franc supraevaluat afectează competitivitatea industriei şi exporturilor elveţiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoită să intervină în 2011.

SNB estimează că economia Elveţiei va creşte cu 2% anul acesta, în timp ce Guvernul se aşteaptă la un avans de 2,2%, datorită redresării exporturilor. De asemenea, Banca Centrală a Elveţiei apreciază că 'redresarea moderată a economiei mondiale continuă', dar avertizează că 'încă există riscuri substanţiale la adresa redresării economiei globale'. Declinul inflaţiei în majoritatea economiilor avansate 'a sporit incertitudinile privind viitoarele măsuri de politică monetară ', avertizează SNB. AGERPRES