„Există o ipoteză alternativă conform căreia virusul a trecut de la liliac la om, a intrat într-un laborator, a fost educat, a evoluat, astfel încât a devenit un virus care se putea transmite eficient om la om”, a comentat, ironic, dr. Robert Redfield, fost șef al CDC în timpul administrației Trump.

Noi informaţii despre COVID

Redfield a declarat pentru Fox News că răspândirea virusului de la om la om a COVID-19 contrazice comportamentul altor coronavirusuri mortale cu profiluri similare, cum ar fi SARS și MERS. Acestea au ajuns mai întâi la oameni, prin contactul cu animalele, dar s-au răspândit într-un ritm mult mai lent.

„Când am spus că nu cred că este biologic plauzibil ca acest COVID-19 să treacă de la un liliac la un animal necunoscut și apoi la om și acum să devină unul dintre cei mai infecțioși viruși”, a spus Redfield, „ am spus pentru că asta nu este în concordanță cu modul în care alte coronavirusuri au intrat în specia umană”.

Anunţul lui Anthony Fauci

Alți experți, inclusiv dr. Anthony Fauci, au afirmat că este mai probabil ca virusul să se fi răspândit când cineva a intrat în contact cu un animal infectat.

„Mulți consideră că este mai probabil ca aceasta să fie o întâmplare naturală, așa cum s-a întâmplat cu SARS-Cov-1, care a trecut de la o gazdă animală la un om. Dar nu știm 100% răspunsul la asta”, afirma Fauci la finele lunii trecute.

Un raport comun al OMS și al guvernului chinez publicat în martie considera „o scurgere de laborator” ca fiind extrem de puțin probabilă”, fără a oferi o explicație definitivă cu privire la originile COVID. De altfel, China a blocat orice investigație mai bine de un an.

Redfield este sceptic cu privire la aflarea adevărului deoarece, în opinia sa, OMS este „prea compromisă” de influența chineză.

„În mod clar, ei au permis Chinei să stabilească grupul oamenilor de știință care pot veni să investigheze. Acest lucru nu este în concordanță cu rolul OMS,” afirmă Redfield.

Oficialii chinezi insistă că o scăpare a virusului din laborator puțin probabilă. Un purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China a declarat recent că urmărirea originii COVID-19 este o „sarcină globală”.

Luna trecută, un raport al serviciilor de informații americane dezvăluia că mai mulți angajați de la laboratorul din Wuhan s-au îmbolnăvit cu simptome asemănătoare COVID-19 înainte de declanșarea focarului. Reuniți în Anglia, liderii G7 au cerut zilele trecute o nouă investigație asupra originilor Covid-19.