Astazi, Asociaţia de Investiţii Private şi Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) întâlneşte reprezentanţii fondurilor de pensii private din România şi CSSPP( Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) în cadrul unui seminar pentru a discuta beneficiile aduse de investiţiile în fondurile de investiţii de capital de risc (private equity).

Întâlnirea, iniţiată de SEEPEA şi susţinută de CSSPP, se doreşte a fi un prim pas în definirea unui cadru care sa conduca la o reglementare cu privire la alocarea de către fondurile private de pensii din Romania a unui procent din activele lor în fonduri de investiţii de tip private equity.

"Nu trebuie să ne aşteptăm la o decizie majoră ca urmare a acestei întâlniri. Totusi, speram să ajungem la o poziţie comună şi la o formă legală funcţională până la sfârşitul anului”, a declarat Robert Luke, preşedintele SEEPEA.

Conform Partners Group, pentru perioada ianuarie 1993 – decembrie 2007, analizele au evidenţiat faptul că un portofoliu de investiţii care include 5% plasamente în fonduri de investiţii de capital de risc, 25% acţiuni tranzactionate pe pietele de capital, 60% obligatiuni si 10% cash a obţinut un randament anual de 8,2%, cu o rată de risc de 5,7% pe an.

Spre comparaţie, pentru aceeaşi perioadă de investiţii, la un portofoliu cu 0% plasamente în private equity, 30% acţiuni, 60% obligaţiuni şi 10% active lichide, randamentul anual a fost de doar 8% cu o rată anuală de risc mai mare, de 6% pe an.

Data: 28 mai 2008

Sursa: SEEPEA