Noul program de reforme economice încheiat între Grecia şi Fond prevede "o consolidare fiscală progresivă, bazată pe reforme ale cheltuielilor structurale şi o îmbunătăţire a colectării taxelor", scrie FMI într-un raport despre Grecia.

Efortul decisiv va fi depus cu începere de la sfârşitul lui 2013, cu scopul de a atinge, în 2014, obiectivul unui excedent bugetar structural primar (în afara dobânzilor la datorii) de 4,5% din PIB, precizează raportul.

Trecerea la "măsuri credibile de reducere a cheltuielilor structurale de aproximativ 5,5% din PIB cu scopul de a atinge obiectivul pentru 2014 va fi considerată ca o condiţie" pentru achitarea celei de-a doua tranşe a noului împrumut acordat Greciei, subliniază FMI.

Aceste măsuri "vor afecta transferurile sociale (printre altele), dar vor consolida protecţia socială pentru a apăra persoanele cele mai vulnerabile", adaugă documentul.

FMI a aprobat joi un nou program de asistenţă în valoare de 28 de miliarde euro pentru Grecia şi a prevenit Atena că nu va accepta o nouă întârziere în punerea în aplicare a reformelor convenite.

Autorităţile elene pot accesa pentru moment numai 1,65 miliarde euro din acaestă nouă facilitate de credit din partea FMI, restul urmând să fie deblocat în tranşe succesive şi egale.

Sursa: Agerpres