FMI a declarat, într-un comunicat, că board-ul său a dat undă verde pentru două linii de credit de 193 de milioane fiecare, disponibile pentru următorii doi ani. Guvernul de Tbilisi vede în el un ”acord de precauţie” şi nu intenţionează să utilizeze banii pentru moment.
Între 2008 şi 2010, Georgia a primit 930 de milioane de dolari dintr-un împrumut disponibil până în iunie 2011. La sfârşitul acestei perioade, economia ei şi-a reluat creşterea marcată de conflictul cu Rusia din august 2008 şi criza economică mondială. În 2011, ea a atins 7%, aminteşte AFP. ”Georgia a atins în mare măsură obiectivele programului anterior susţinut de Fond. Performanţele economiei în 2011 au fost mai solide decât era de aşteptat, rata inflaţiei a revenit la o cifră, datoria publică a scăzut şi rezervele internaţionale au crescut. Cu toate acestea, o conjunctură economică şi financiară mondială instabilă a crescut riscurile”, a menționat FMI.
Programul economic negociat prevede ”un reechilibru bugetar, o rată de schimb flotantă şi o politică monetară dedicată stabilităţii preţurilor”, precizează FMI.
Sursa: Agerpres