Fondul Monetar Internaţional (FMI) a făcut vineri un apel pentru cheltuieli în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru accelerarea campaniilor de vaccinare împotriva Covid-19. Se pare că acestea vor genera venituri de 9.000 de miliarde de dolari în economia mondială, transmite Reuters.

Fondul a cerut ca cel puţin 40% din populaţia lumii să fie vaccinată până la sfârşitul acestui an şi minimum 60% până în iunie 2022.

Aproape 10% din populația globului a fost vaccinată

Potrivit Our World in Data, numai 9,5% din populaţia globului a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin.

”Nicio ţară nu poate reveni la normalitate până când toate ţările nu vor putea înfrânge pandemia”, afirmă FMI într-un raport intitulat ”O propunere pentru oprirea pandemiei de Covid-19”, potrivit news.ro.

În privinţa surselor de finanţare, FMI sugerează ca cel puţin 35 de miliarde de dolari să provină de la donatori publici, privaţi şi multilaterali, iar restul de la guverne, posibil cu srpijinul agenţiilor multilaterale.

FMI a arătat că în prezent sunt disponibile cel puţin 15 miliarde de dolari de la facilităţi pentru finanţarea Covid-19 create de băncile de dezvoltare, cum ar fi Banca Mondială şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare.

Comisia Europeană pregătește 100 de milioane de doze de vaccin

Uniunea Europeană (UE) urmează să ofere 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID celor mai sărace țări din lume, a anunțat vineri Comisia Europeană, în cadrul unui summit G20 pe tema sănătății, la Roma.

„Echipa Europa intenţionează să ofere cel puţin 100 de milioane de doze de vaccin ţărilor cu venituri slabe şi intermediare până la sfârşitul lui 2021”, a anunţat președintele CE.

„Toată lumea, peste tot”, este necesar să aibă acces la vaccinuri anti-COVID, a subliniat aceasta, conform informațiilor transmise de afp.com.

Emmanuel Macron a anunţat că Franţa urmează să doneze, până la sfârşitul lui 2021, „cel puţin 30 de milioane de doze de diverse vaccinuri” împotriva COVID-19 programului Covax, mecanismul mondial care furnizează vaccinuri ţărilor sărace.