Potrivit Fondului, chiar dacă Europa va crește cu 4,7% în 2021, creșterea va fi mai mică decât cea preconizată înainte de pandemie, „implicând o pierdere de aproape 3.000 miliarde de euro. Multe dintre aceste pierderi nu vor fi recuperate pe termen mediu”, transmite La Stampa.

Pentru 2020, economiștii de la Washington se așteaptă la o contracție de 7%, cea mai mare de la cel de-al Doilea Război mondial, însă mai bună față de procentul de – 8,5% estimat în iunie. Țările avansate ale Europei sunt cele mai lovite de criză, din grupul celor mai afectate făcând parte Franța, Italia, Portugalia, San Marino, Spania și Regatul Unit, pentru care se preconizează că „activitatea economică se va contracta cu aproximativ 10% „.

Pentru Italia, FMI estimează un PIB în scădere cu 10,6% în acest an, cu o revenire de 5,2% în 2021. „Până când nu se va verifica o recuperare solidă și perspectivele pentru găsirea unui vaccin nu se vor îmbunătăți, există motive întemeiate să continuăm cu diferitele politici care protejează locurile de muncă”, anunţă FMI, care estimează că „aceste programe au cuprins cel puțin 54 de milioane de locuri de muncă, iar reducerea prematură a acestora ar putea duce la un val de falimente și dificultăți sociale pe scară largă ”.

FMI și-a înrăutățit prognoza și pentru Asia

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiilor din Asia, reflectând un declin mai accentuat în ţări ca India, un semn că pandemia de coronavirus (COVID-19) continuă să afecteze sever regiunea, transmite Reuters.

Deşi FMI a revizuit în creştere prognoza pentru anul viitor, a avertizat că redresarea va stagna sau va fi neuniformă, ţările dependente de turism fiind în mod special afectate.

„Temerile privind infectarea şi măsurile de distanţare socială reduc încrederea consumatorilor şi menţin activitatea economică sub capacitate, până când va fi dezvoltat un vaccin. Deşi redresarea Chinei poate majora comerţul regional, creşterea economică globală slabă, închiderea frontierelor, tensiunile comerciale şi de securitate au înrăutăţit perspectivele pentru o redresare condusă de comerţ în regiune”, se arată în raportul instituţiei financiare.

FMI se aşteaptă ca economia Asiei să se contracteze cu 2,2% în 2020, faţă de un declin de 1,6% previzionat în iunie, în urma scăderii activităţii economice în ţări ca India, Filipine şi Malaezia.