Alertă de la FMI: Criza COVID face prăpăd. Reprezentanții Fondului Monetar Internaţional au indicat la cât va ajunge datoria publică. Este vorba de un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial în acest an. Această majorare ar putea fi doar un eveniment singular dacă creşterea economică îşi va reveni anul următor, spune FMI, potrivit Reuters.

În ultimul său raport cu privire la supravegherea bugetară, FMI a estimat că deficitele bugetare guvernamentale se vor majora până la 12,7% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2019, o creştere de aproape nouă puncte procentuale.

„Ceea ce vedem este o creştere singulară a datoriei în 2020 şi apoi o stabilizare după 2021, şi chiar o uşoară tendinţă descrescătoare în 2025”, a declarat directorul Departamentului de Afaceri Fiscale de la FMI, Vitor Gaspar. În opinia sa, diferenţa între nivelul dobânzilor şi creştere este nu doar negativă, dar în conformitate cu prognozele Fondului, mai negativă decât era înainte de COVID-19.

„În aceste condiţii, dobânzile reduse joacă un rol important în dinamica datoriei”, a apreciat Vitor Gaspar.

Trebuie amintit că FMI a sfătuit guvernele să profite de nivelul redus al dobânzilor pentru a investi în infrastructură. Potrivit estimărilor Fondului, o creştere a investiţiilor publice în infrastructură de 1% în PIB ar putea impulsiona PIB-ul cu 2,7% şi ar crea între 20 şi 33 de milioane de locuri de muncă.

FMI a subliniat că există o diferenţă între perspectivele fiscale ale statelor membre, în condiţiile în care economiile avansate îşi asumă cea mai mare creştere a poverii datoriilor, în timp ce ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu sarcina mai dură de a-şi reveni de pe urma pagubelor economice, în condiţiile în care mai mulţi oameni vor ajunge în sărăcie. Potrivit estimărilor, economiile avansate vor înregistra o creştere a deficitelor bugetare cu 11% din PIB, în condiţiile în care în SUA se va majora cu 11 puncte procentuale, până la 18,7% din PIB, iar în Canada va creşte până la 20% din PIB.