Cum a devenit Florin Dumitrescu bucătar

Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai respectați și apreciați bucătari din România. Începuturile sale în lumea bucătăriei au fost modeste, dar pline de dorință de a învăța și de a se perfecționa. La doar 15 ani, fostul jurat de la Chefi la cuțite și-a început cariera în bucătărie și a trecut prin multiple experiențe care l-au transformat într-un bucătar desăvârșit.

Inspirat de o emisiune TV și determinat să își câștige propriile resurse financiare, el a ales să urmeze calea bucătăriei.

„Toată lumea se gândește la 7 ani că vrea să devină avocat și nu le iese”, a spus Florin Dumitrescu, reflectând asupra începutului său în bucătărie.

Fostul jurat de la emisiunea de pe Antena 1 s-a apucat inițial de polo de performanță. A fost chiar și campion național de 2-3 ori. Totuși, la vârsta de 14 ani, atunci când avea nevoie de bani pentru a merge la mare, a luat o decizie care i-a schimbat viața.

„Şi după nu ştiu câte dezbateri cu ai mei am ajuns la concluzia că ar fi bine să fac ceva de viitor. Nu ştiam în ce zonă s-o apuc, ca sportiv ai o viaţă până la maxim 35 de ani. Hai 40, că eu eram portar. Am văzut la televizor o emisiune cu un bucătar care gătea, era în alb, curat îmbrăcat, cu unghiile făcute OK şi foarte îngrijit şi mă gândeam să încerc şi eu, e ceva de viitor. Şi m-am dus la taică-miu şi i-am zis «Vreau să mă fac bucătar»”, povestește acesta.

A ajuns să gătească în Italia la doar 19 ani, iar la 23 de ani a devenit bucătar-șef la celebrul restaurant „Escargot” din București.

Florin Dumitrescu a pornit de jos

Unul dintre aspectele cheie ale succesului său a fost capacitatea de a învăța și de a se adapta la fiecare mediu de lucru. A schimbat mai multe locuri de muncă, de la spălatul faianței la prepararea meniurilor complexe, absorbind cunoștințe și tehnică de la fiecare bucătar cu care a lucrat.

Florin Dumitrescu nu se consideră doar un bucătar, ci și un etern învățăcel al bucătăriei.

„Ajungi chef în momentul în care ești capabil să faci totul perfect”, spune el.

Florin Dumitrescu
SURSA FOTO: Facebook/ Florin Dumitrescu

Fostul jurat nu face figuri la mâncare

La începuturile sale în televiziune, el a oferit un interviu pentru TV Mania. Atunci, el spunea că nu nu face figuri la mâncare. El spunea că mănâncă orice îi gătește mama sa, soția sau mama soției sale.

”Eu acasă nu fac figuri la mâncare, dacă este ceva care nu iese bine îl repar şi mănânc, indiferent cine-mi găteşte – mama, iubita, mama iubitei – eu mănânc pentru că respect mâncarea”, spunea el la începuturi.

De asemenea, el mai spusese că, în cazul în care merge la un restaurant și nu-i place ceva din farfurie, pur și simplu nu-l mănâncă. Fostul jurat de la Antena 1 spune că nu este genul de persoană care să se dea în spectacol.

În ceea ce privește felul de mâncare care îi aduce aminte de copilărie, acela este capră la cuptor cu roșii. Preparatul, spune el, obișnuia să fie făcut de nașa lui.

O rețetă care îi este pe plac este pipote în sos de ceapă, un preparat care lui nu-i iese.

„Asta e o reţetă pe care o ţin minte de la 4 ani şi n-am mai mâncat niciodată capră: am mâncat o dată în Italia şi nu mi-a plăcut… Vin dintr-o familie normală, care mănâncă chestii banale, normale, acasă şi în copilărie ce-mi plăcea foarte mult erau pipotele în sos de ceapă, care mie nu-mi ies”, spunea el.