Florin Cîțu trece printr-o periooadă tensionată. Soarta sa în fruntea Guvernului depinde de decizia pe care o va lua în foarte scurt timp. În acest moment, premierul pare că-și dorește mai mult decât șefia Executivului. El a și lansat un mesaj cheie în acest sens. Florin Cîțu a dat de înțeles că nu exclude o candidatură pentru funcția de președinte PNL.

„Este prea devreme să discutăm așa ceva, în acest moment, îmi asum orice risc politic ca România să meargă pe direcția bună, orice cost politic, indiferent care este acela”, a fost răspunsul premierului.

Discuție fermă Florin Cîțu-Ludovic Orban

Surse din PNL citate de Europa Liberă au arătat că a existat o primă discuție între Florin Cîțu și Ludovic Orban pe tema Congresului. Președintele PNL i-a transmis un mesaj dur. Dacă va candida la Congres împotriva lui și va pierde, atunci va trebui să renunțe la funcția de premier. De subliniat că Ludovic Orban nu i-a cerut demisia înainte de Congres, ci doar în perspectiva în care Cîțu va pierde funcția de președinte PNL.

Învins la Congres, Florin Cîțu, va trebui să accepte subordonarea în fața lui Orban. În schimb, o victorie la Congres îi deschide drumul spre alegerile din 2024.

„Nu cred că premierul Cîțu va candida la Congres pentru funcția de președinte PNL, colaborăm bine”, le-a spus Ludovic Orban unor colegi din partid. Dar nu e sigur că acest lucru nu se va întâmpla.

Iohannis joacă un rol cheie

În această ecuție, un rol important îl joacă Klaus Iohannis. Ludovic Orban ar vrea ca președintele să nu se implice.

„Președintele nu se va implica, nu este un președinte intervenționist, îi place armonia”, le-a transmis Ludovic Orban celor din PNL, potrivit unor surse.

Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, dar și alți lideri din Transilvania mizează tocmai pe sprijinul președintelui în lupta internă din partid. Același lucru îl așteaptă și Florin Cîțu. Semnalul de la Cotroceni,

Până la bătălia internă din PNL, Florin Cîțu trebuie să câștige puncte la capitolul imagine din postura de premier.