Florica Cherecheş a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Florica Cherecheş o înlocuieşte în funcţie pe Maria Mădălina Turza, care a fost numită în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului. Florica Cherecheș, născută pe 31 ianuarie 1960, este deputat român, ales în legislația 2012-2016 și în legislația 2016-2020 din partea Partidului Național Liberal.

Cine este activista Maria Mădălina Turza

Maria Mădălina Turza, activistă pentru drepturile omului, mama unei fetițe cu sindrom Down, a fost numită în 2019 de premierul de atunci, Ludovic Orban, în funcția de președinte cu rang de secretar de stat al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Decizia a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Maria Mădălina Turza a vrut să candideze ca independent la alegerile europarlamentare din 26 mai. A reușit strângerea a 100.844 de semnături din toată țara, însă candidatura i-a fost respinsă de Biroul Electoral Central, după ce au fost invalidate unele semnături, astfel că a rămas cu un număr insuficient, sub pragul de 100.000 de semnături cerut de lege pentru o candidatură independentă.

Maria Mădălina Turza, numită secretar de stat în cancelaria lui Cîțu

Maria Mădălina Turza, în vârstă de 41 de ani, este președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. Ea este mama unei fetițe cu sindrom Down, activistă pentru drepturile omului și voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilități de mai bine de 10 ani. Este licențiată în Științe Politice la Universitatea din București, are un Master în Politici de Educație Incluzivă și Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA, studii postuniversitare în Drept Internațional Umanitar, precum și o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilități, al instituțiilor și legislației europene privind combaterea discriminării.